İşletmelerde yıldırmanın değerlendirilmesi ve bir yüksek öğrenim kurumunda uygulama
Mobbing research in administrations and an application
- Tez No: 185759
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ATİLLA ARICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, yıldırma, akademik kurum, Mobbing, bullying, academicians
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziİŞLETMELERDE YILDIRMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ ve BİR YÜKSEKÖĞRENİM KURUMUND UYGULAMAŞükriye Çağrı TANOĞLUSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüEndüstri Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Yrd.Doç.Dr. M. Atilla ARICIOĞLU2006, 97 SayfaJüri : Prof. Dr. Ahmet PEKERYrd. Doç. Dr. Orhan ENGİNYrd. Doç. Dr. M. Atilla ARICIOĞLUYıldırma (Mobbing) işyerinde genelde bir kişiyi hedef alan sistemli olaraktekrarlanan ve ahlaki olmayan, düşmanca davranış biçimidir. Amaç, hedef alınan kişiyisindirmek, yıldırmak, çaresiz bırakarak işten ayrılmaya zorlamaktır. Yıldırmanınoluşumunda kişisel nedenler kadar örgütsel faktörler de rol oynar. Kıskançlık, hırs, kötükişilik gibi kişisel nedenlere kötü yönetim, monotonluk gibi işyeri özellikleri deeklenince mobbing için uygun ortam hazırlanmış olur. Yıldırma, dünyada her iş kolundagörülebilen, kurbanı fiziksel ve ruhsal olarak etkileyen ve verimlilik düşüşü, iştenayrılma gibi sebeplerle kurumlara zarar veren bir hastalıktır.Bir akademik kurumda gerçekleştirilen bu çalışmada 316 akademisyen verilenanketi cevaplamıştır. Yıldırmanın görülme oranı %15,8'dir. En sık karşılaşılan olumsuzdavranış kişinin kendini göstermesinin ve iletişiminin engellenmesidir. Kadın veyaerkek olmanın yıldırmaya uğramak bakımından bir farkı yoktur. Ancak tecrübesizolanlar daha fazla kurban konumuna düşmektedir. Genelde yıldırma yapanlaryöneticilerdir. Olaylar karşısında çoğu akademisyen rahatsız eden düşünceler, stres,depresyon gibi psikolojik; baş ağrısı, mide problemleri gibi fiziksel rahatsızlıklaryaşamıştır. Yıldırmanın nedeni olarak özgüven eksikliği ve kişilik bozukluğugörülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisMOBBING RESEARCH IN ADMINISTRATIONS AND AN APPLICATIONŞükriye Çağrı TANOĞLUSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Industrial EngineeringSupervisor: Associate Professor. M. Atilla ARICIOĞLU2006, 97 papersJury : Professor Ahmet PEKERAss. Prof. Orhan ENGİNAss. Prof. M. Atilla ARICIOĞLUMobbing is repeated and persistent negative acts that directed towards generallyone person in the workplace. The aim of the act is to force the target to resign. In themobbing process individual and organizational factors are important. Management fails,monotony of the work, work load and jealousy, anger prepears mobbing climate.Mobbing can be seen in every kind of work. It affects the target by physical andpsychological way. And mobbing harms to the organization.This study is done in an academic organization by the way of questionnaire. 316academician answered the questionnaire. Prevalence of the mobbing is 15,8%. The mostcommon way of the mobbing is to block ones effort for promotion and communication.Gender differences is not important in facing mobbing. But inexperienced academiciansare under the risk more than experienced ones. Mobbing is done by managers generally.The victims are stressful, depressive and anxious. The cause of mobbing is mostlyjealousy, personality problems and competition.