Bor minerallerinin enerji kaynağı olarak değerlendirilmesi
The evaluation of boron minerals as energy sources
- Tez No: 185760
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJDET ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elementel bor, borik asit, bor oksit, bor mineralleri, kimyasal indirgeme, Elemental boron, boric acid, bori oxide, boran minerals, chemical reduction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, borakstan elementel bor elde edilmeye çalışılmıştır. Başlangıç maddesiolan boraks dekahidrattan, HCl ve H2SO4 kullanılarak borik asit (H3BO3) elde edildi. Borik asit,dehidrasyon metoduyla bor okside (B2O3) dönüştürüldü. Bor oksit ve borik asidin, magnezyumelementi (Mg) ve bütil nitrit (C5H9NO2) ve ayrıca odun talaşı, odun kömürü ve selüloz gibimaddelerle elementel bora indirgenmesi incelendi.Sonuç olarak, bu yöntemlerle elde edilen elementel bor yakılarak saf olup olmadığı testedildi. Bu yöntemlerden, magnezyum ve bütil nitrit ile bor elde edilmesi yöntemlerinin diğerlerindendaha uygun olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to obtain the elemental boron from borax. For this purpose,first boric acid (H3BO3) was obtained from borax decahydrate by using HCl and H2SO4. The boricwas converted to boron oxide by dehydration process. It has been studied to reduce the boric acidand the boron oxide into elemental boron by using the elemental magnesium (Mg) and butyl nitrite(C5H9NO2), and also by using sawdust, charcoal and cellulose.As a result, elemental boron obtained by these methods was tested by burning whether itis pure. Among these, the methods by using the elemental magnesium (Mg) and butyl nitrite(C5H9NO2) obtaining for elemental boron is more reasonable than those of the others.