Türkiye'de yaygın olarak kullanılan sürü yönetim yazılımlarının karşılaştırılması
The comparison of herd management softwares commonly used at Turkey
  1. Tez No: 185763
  2. Yazar: İLKER ÇAKICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM BOZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Sürü yönetim programları, Sürü yönetim sistemleriii, Herd management programs, Herd management systemsiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada Türkiye'de yaygın olarak kullanılan sürü yönetim programlarının(Alpro,Afifarm ve Dairy Plan C21) standartları, özellikleri ve kullanımlarıyla ilgilikarşılaştırmalar yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Süt sığırcılığında karlı bir üretim yapabilmek için sürünün bakım ve idaresinin çokiyi ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Hayvanların dikkatle izlenmesi sonucundaihem daha iyi verim elde edilir, hem de ortaya çıkabilecek çeşitli problemler en azdüzeye indirilir.Hayvancılıkta karlılığı sağlayan en önemli hususlardan bir tanesi sürü yönetimidir.Sürü yönetiminin doğru yapıldığı işletmelerde karlılık büyük oranda artmaktadır.Bilgisayara dayalı sürü yönetim programlarının önemi, sürü yönetim faaliyetlerinindüzenli bir şekilde yapılmasını sağlamaktır.Bilgisayar kontrollü sürü yönetim sistemlerinin diğer bir amacı da beklenenperformansı gösteremeyen veya normal limitlerin dışında kalan hayvan veya hayvangruplarını araştırmaktır.Bu çalışmada ele alınan programlar otomatik olarak hayvan ve hayvan gruplarınınperformansı ve sağlığı ile ilgili bilgileri toplar, verileri derler ve sürü yönetimi için uyarılisteleri üretir. Bu uyarı listelerindeki veriler raporlar halinde ve grafik formattasergilenmektedir. Bu veriler yorumlanarak uyarı listelerinde belirlenen hayvanlaragerekli olan müdahale hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, Comparisons were made about features, using and standards ofHerd Management Programs, which is widespreadly used in Turkey, and Outcomeswere evaluated.In order to make a profitable production in milk cattle, the maintance and managementof herd must make very well and carefully. As a result of monitoring the animalsiiicarefully, both a better output is gained and variety problems, which can emerge in thistime, are reduced.Herd method is one of the important matter to provide an interest in stock rising.The interesting rate increases very much for the business enterprises which make thismethod coreectly .Herd management programs depending on Computer?s important is ensure tomake herd management activities systematically.Other purpose of Herd management systems controlled by computer isresearching the animal or animal groups that can not show the expected performance orstay out of the normal limits.The Programs , that used in this studying , automatically receive and compile thedata (about the animal or animals groups? performance and healthy )and make cautionlists for herd management. The data on the caution lists is shown as a report andgraphic format. The necessary interference can be done for the animal , that determinedin caution list, by interpreting the data.