Yakın resim fotogrametrisinde kullanılan teroskopik resim çekme yöntemlerinin değerlendirme ve nokta duyarlılıklarına etkisi
Effects of capturing stereoscopic photograph methods that used in close range photogrammetry on evaluating and point precision
- Tez No: 185764
- Danışmanlar: PROF.DR. FERRUH YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: yersel fotogrametri, resim çekme yöntemleri, nokta konumhassasiyeti, close range photogrammetry, photo taking methods, point positionpresicions
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziYAKIN RESİM FOTOGRAMETRİSİNDE KULLANILAN STEROSKOPİK RESİM ÇEKMEYÖNTEMLERİNİN DEĞERLENDİRME VE NOKTA DUYARLILIKLARINA ETKİSİFatih TUNÇAYSelcuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeodezi ve Fotogrametri Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Ferruh YILDIZ2006, 45 SayfaJüri:Prof. Dr. Ferruh YILDIZYrd. Doç. Dr. Engin KOCAMANYrd. Doç. Dr. Murat YAKARYakın Resim Fotogrametrisi dijital kamera teknolojisini kullanarak hızlı birgelişme göstermektedir. Çünkü dijital kameralar taşınabilir ve güvenli olmakla birlikte,otomatik görüntü ölçme ve hızlı veri işleme avantajına sahiptirler.Bu çalışmanın amacı yakın resim fotogrametrisinde resim alım yöntemlerininnokta duyarlılıklarına etkisini araştırmaktır. Bu amaçla, üzerinde 113 nokta bulunanbir test ağı hazırlanmıştır. Bu test ağının Kodak DCS Pro SLR/n dijital kamerası ve bukameraya ait 28 ve 14 mm odak uzaklıklarına sahip iki objektifiylenormal,dönük,konvergent ve divergent resim alım yöntemleri kullanılarak resimleriçekilmiştir. Çekilen resimler Pictran programında değerlendirilmiş elde edilen sonuçlaryardımıyla nokta konum hassasiyet analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYüksek Lisans TeziYAKIN RESİM FOTOGRAMETRİSİNDE KULLANILAN STEROSKOPİK RESİM ÇEKMEYÖNTEMLERİNİN DEĞERLENDİRME VE NOKTA DUYARLILIKLARINA ETKİSİFatih TUNÇAYSelcuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeodezi ve Fotogrametri Anabilim DalıSupervisor : Prof. Dr. Ferruh YILDIZ2006, 47 SayfaJüri:Prof. Dr. Ferruh YILDIZAssis. Prof. Dr. Engin KOCAMANAssis. Prof. Dr. Murat YAKARClose Range Photogrammetry is showing rapid growing with using digital cameratechnology. Because digital cameras are portable and reliable at the same time they haveautomatic image measurement and quick data process advantages.The aim of this study, is investigating the effects of photo taking methods on thepoint precisions. For this aim, a test grid which contains 113 different target points wasprepared. Photos of this test grid were taken with KODAK DCS Pro SLR/n digitalcamera and its two different objectives which have 28 ve 14 mm focal lengts by usingnormal, oblique, convergent and dyvergent photo taking methods. Taken photos havebeen evaluated in Pictran software and point precisions analysises have been done withthe obtained results.