Konya sanayisinde ar-ge anlayışının ve potansiyelinin belirlenmesi
Determinate of R and D understanding and potential in Konya industry
  1. Tez No: 185767
  2. Yazar: EMRAH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konya sanayi, Ar-Ge potansiyeli, Ar-Ge kültürü, Konya industry, R&D potential, R&D culture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma kapsamında, Konya Organize Sanayi Bölgelerinde 193 firma ileyüz yüze görüşülmüş, 144 işletmeden cevap alınmış, otomotiv yan sanayi, makineimalat, kimya ve diğer (gıda, inşaat, döküm vb.) alanlarda faaliyet gösterenişletmelerin, insan kaynakları altyapıları, Ar-Ge birimlerinin varlığı, üniversite-sanayi işbirliğine bakış açıları, teknoloji geliştirme ve kaliteye verdikleri önem,bilişim altyapıları araştırılarak, Ar-Ge yapıları ve teknoloji geliştirilmesine ilişkinsorunları çok yönlü olarak sorgulanmıştır.İşletmelerin genellikle emek-yoğun ürünlere odaklanmaları, finansman bulmadoğrultusunda karşılaşılan zorluklar, uzman eleman eksikliği ve istihdam edilenuzmanların deneyimlerinden yeterince faydalanılamaması nedeniyle Ar-Geüretebilme düzeyleri çok düşüktür. Buna karşılık, insan kaynaklarının önemininanlaşılmaya, kurumsallaşma yönünde olumlu adımların atılması, kamu destekli Ar-Ge projelerine yönelme ve son iki yılda üniversite bağlantılı Ar-Ge destekunsurlarının kazandırdığı ivme ile üniversite-sanayi işbirliğinde belirli ilerlemeningerçekleştirilmesi gibi olumlu gelişmelerin, orta ve uzun vadede Ar-Ge bilincinin vekültürünün kökleşmesine zemin hazırlayacağı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the scope of this study, it has been interviewed with 193 firms in KonyaOrganized Industrial Area, 144 of them has been responded. Research onbackground of human resource , existence of R&D units, their point of view to thecooperation between university and industry, putting importance on the technologydevelopment and product quality and examination of infrastructure of informationtechnologies of firms which are active in automotive subsidary industry, machineproduction, chemistry and other sectors (food industry, building trade, casting, etc.)were investigated, so that their R&D structures and their problems in technologydevelopment are revealed.The R&D production level of firms is very low because of focusing on thelabour-intensive products, problems of finance, lacking of experts and insufficientbenefits from the experience of employed experts. It is understood that howeverpositive developments such as positive advencements in instutionalization with theunderstanding of importance of human resources, tendecy toward R&D projectssupported by public organizations and with the acceleration brought in by R&Dsupported components related with universities in last two years will lay the groundwork for R&D awareness and spread of R&D culture in middle and long term.