Konya ili ortaöğretim okulları öğrencilerinin alan ve meslek seçimlerinin bölgelere göre değerlendirilmesinin çok değişkenli istatiksel analizi
The evaluation of multi-varible statistics analysis of the secondary school students’ selection on area and job according to regions
  1. Tez No: 185766
  2. Yazar: HAKAN ZOR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: ABKÖ, güvenirlik analizi, korelasyon, hipotez testleri, Academic Personality Concept Scale (APCS), safety analysis, corelation, hypothesis tests
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma da, Konya ilinde yaşayan ortaöğretim öğrencilerinin okulda alan vemeslek seçerken ilgi duydukları ve yetenek sahibi oldukları alanları ve meslekseçimini etkileyen faktörleri bölgesel, türsel, cinsiyet farkı, ekonomik yapı ve yaşgrubuna göre inceleyerek, bu değişkenlerin ABKÖ ile ilişkisi değerlendirilmeyeçalışılmış ve elde edilen bulguların çok değişkenli istatistiksel analizinin yapılmasıamaçlanmıştır. Bu maksatla literatürden alınan Akademik Benlik Kavram Ölçeği(ABKÖ) anketi düzenlenerek, Konya ilinde ortaöğretimde okuyan öğrencilerüzerinde uygulanmıştır. Deneklerden ilgi ve yetenekleri ile örtüşen cevaplarıvermeleri istenmiştir. Anketten elde edilen sayısal verilere gerekli istatistikselanalizler yapılmıştır.Çalışmanın 1. bölümünde, ilgi ve yetenek ile ilgili temel kavramlar, literatürtaraması yapılmıştır. 2. bölümde akademik benlik kavramı, varyans analizleri, çeşitlitest istatistikleri verilmiştir. 3. bölümde öğrencilerin yeteneği olduğu alanlar ile ilgiduyduğu alanlar arasındaki ilişki incelenmiştir. 4. bölümde öğrencilerin yeteneğiolduğu ve ilgi duyduğu meslek dallarının çapraz tablo ve histogramlarla analiziyapılmıştır. 5. bölümde öğrencilerin okuduğu alan ile ilgi duyduğu alan arasında farkolup-olmadığı incelenmeye çalışılmıştır. 6. bölümde grupların, alt ölçeklerden aldığıpuanların varyans analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study tries to show the factors that effect the secondary school students?,who live in Konya, interests and abilities they have on selecting an area and job atschool according to regional, sort and sexual differences also economic situationsand age groups. This variable items relation with an Academic Personality ConceptScale (APCS) was tried to be evaluated and discoveries multi-variable statisticsanalysis was aimed to be done. For this reason an APCS was taken from literaturethe test subjects are wanted to answer the questions, related to their interests andabilities. On the numerical data, received from the survey, a statistical analysis that isneeded was done.On the first part of the study, the basic concepts related with interests andabilities were scanned. On the second part, APCS varyans analysis and various teststatistics were given. On the third part, the relation between the areas students haveability on and their interests, were searched. On the fourth part, the abilities thestudents? have and the occupations they are interested in were analyzed withhistogram and multiple-diagram. On the fifth part, if there is a difference between thearea the student studies and the area they are interested in or not, was tried to besearched. On the sixth part, the points the groups got from the sub-scale varyansanalysis was done.