Antioksidan enzim aktivitelerinin (CAT ve GSH-Px) anjioplasti sırasında ve sonrasındaki değişimi ve bu enzim aktivitelerine anjioplasti sırasında verilen nazal oksijenin etkisinin araştırılması
The change in antioxidant enzyme activities (CAT and GSH-Px) during and after coroner angioplasty and the investigation of the effect nasal oxygen given during angioplasty on these enzyme activities
- Tez No: 185797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DIRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Serbest oksijen radikalleri, antioksidanlar, anjiyoplasti
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmamızda koroner anjiyoplasti sırasında ve sonrasında antioksidan enzimdüzeyleri incelenerek anjioplasti sırasında verilen nasal oksijenin erken dönemmiyokardiyal oksidatif stres üzerine etkisi olup olmadığı araştırılmıştır.Çalışmaya elektif şartlarda tıkalı olmayan tek damara koroner anjiyoplastiyapılan hastalar alınmıştır. Bu hastalardan rastgele olarak bir gruba (Oksijen Grubu)anjiyoplasti sırasında sabit dozda (2lt/dk) oksijen verilmiştir. Oksijen verilmeyen diğergrup ise Kontrol Grubu olarak kabul edilmiştir. Hastalardan 0., 2., 12. ve 24. saatlerdekatalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) aktivitesi ölçümü için venöz kanörnekleri alınmıştır.Koroner anjioplasti sırasında ve sonrasında saatler arasında karşılaştırmayapıldığında katalaz ve glutatyon peroksidaz aktivitelerinde bir azalmanın olduğugözlemlenmiştir. Ancak bu azalma istatistiki olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05).Oksijen verilen grup ve kontrol grubu saatlere göre karşılaştırıldığında bir azalmanınolduğu ancak yine bu azalmanın istatistiki olarak anlamlı olmadığı görülmüştür(p>0,05).Bu nedenle koroner anjioplasti sırasında verilen nazal oksijenin antioksidanenzim düzeylerine (CAT ve GSH-Px) bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, thruough investigating the antioxidant enzyme levels during andafter coronary angiopasty, whether angioplasty and nasal oxygen given duringangioplasty had effects on the early stage of myocardial oxidative stress was studied.The patients who underwent coronary angioplasty in asigle vessel which wasn?tblocked in elective conditions were accepted fort he study. Randomly, one group ofthose patients (the oxygen group) was given oxygen at a fixed dose (2lt/min) duringangioplasty. The other group, who weren?t given oxygen, was appropriated as thecontrol group. Venous blood samples were taken from the patients the 0th, 2nd, 12th and24th hours in order to measure the catalase (CAT) and glutation peroxidase (GSH-Px)activities.When a comparison was performed among the hours during and after thecoroary angioplasty, it was observed that there was adecrease the catalase and glutationperoxidase activities, However, that decrease wasn?t found to be significant statistically(p>0.05).when the oxygen group and the control group were compared, it was seen thatthere was a decrease but that decrease wasn?t signifcant statistically, either (p>0.05).Therefore, it was concluded that the angioplasty performed and the nasal oxygengiven during the angioplasty didn?t have any effects on the antioxidant enzyme levels(CAT and GSH-Px).Key word: Free oxygen radicals, antioxidants, angioplasty.