Samsun'da yerel seçimlerde halkın tercih ve seçmen profili
The profile and choice of the citizens in local elections in Samsun
- Tez No: 185796
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Anakent, Kentleşme, kikare, anket, Local Administration, Maincity, Urbanization, chicare, questionnaire
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bilimsel araştırmalarda tanımlanan anakütle hakkındaki bilgiler örneklemlerdenelde edilir. Örneğin; AGB Anadolu A.Ş, televizyon programlarının Türkiye'dekiizlenme oranlarını belirlemek amacı ile önce belirli yöntemler kullanarak Türkiye'dekiailelerden belirli sayıda aile seçer, bu ailelerin bireyleri üzerinde televizyonprogramlarının izlenme oranlarını belirlemeye yönelik veriler derler. Daha sonra, buverilerden hesaplanan istatistiki analizlerden yararlanarak Türkiye'deki bütüntelevizyon izleyicileri için geçerli olabilecek bir izlenme oranı tahmin edilir.İstatistiksel çalışmalarda anketler; dikkatli hazırlandığında ve alan uygulamasıyeterince yapıldığında daima iyi sonuç verir. İyi bir planlama için problemin dikkatlioluşturulması gerekir. Deneysel birimler uygun anakütleden seçilmeli ve uygulamadoğru bir şekilde rastgeleleştirilmelidir.Bu çalışmada yerel yönetimler, kentleşme, anakent yönetimi ve Samsun yerelyönetiminde insan hayatına etkili parametreler incelenmiştir.Çalışmanın uygulama kısmında ise Samsun il merkezinde yapılan 1400 anketincelenmiştir. Ankete katılanların tercihleri ve beklentileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The information about the population which is mentioned in scientific researches isobtained from random samples. For example; in order to determine the ratings oftelevision programmes in Turkey, AGB Anadolu A.Ş. chooses families in certainnumbers from families in Turkey by using certain methods at first and collects data withthe aim of determining the ratings of television programmes on the members of thesefamilies. Afterwards, İt is quessed a rating which can be valid for all the audience inTurkey by making use of statistical analyses which have been estimated from thesedata.When public surveys in statistical researches are carefully prepared and made, theyalways show good results. For a good planning, It is essential to form the problemcarefully. Experimental units must be selected from an appropriate population of peopleand practice must be done at random.In this study, Local Administrations, Urbanizations, Maincity Administration andparameters in Samsun Local Administration which are influential on people?s lives havebeen examined.In the part of the practice of this study, 1400 surveys which were made in the citycentre of Samsun have been examined. And It has shown the choices and expectationsof the surveyed people.