Parazitoit Venturia canescens (gravenhorst)(Hymenoptera:Ichneumonidae) ile parazitlenen, konak Ephestia kuehniella (zeller)(Lepidoptera:Pyralidae) larvalarının hemolenfindeki toplam protein lipit ve karbohidrat miktarı üzerine parazitlenme sonrası ge
The effects of temperature and time after parasitization on total amount of hemolymph protein, lipid and carbohydrate of host larvae Ephestia kuehniella (zeller) (Lepidoptera:Pyralidae) parasitized by Venturia canescens (gravenhorst) (Hymenoptera:Ich
- Tez No: 185823
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM GÜLEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Zooloji, Biology, Physiology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Venturia canescens, Parazitoit, Ephestia kuehniella, Hemolenf, Protein, Lipit, Karbohidrat, Venturia canescens, Parasitoid, Ephestia kuehniella, Hemolymph, Protein, Lipid, Carbohydrate
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Parazitoit Venturia canescens (Gravenhorst) (Hymenoptera: Ichneumonidae) leParazitlenen, Konak Ephestia kuehniella (Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae) LarvalarınınHemolenfindeki Toplam Protein Lipit ve Karbohidrat Miktarı Üzerine ParazitlenmeSonrası Geçen Süre ve Sıcaklığın EtkileriÖZETDenemeler üç farklı sıcaklıkta (18, 25 ve32 ºC), %65±5 bağıl nem ve sürekli aydınlıkiçeren laboratuar şartlarında yapılmıştır.Parazitoit Venturia canescens (Gravenhorst) (Hymenoptera: Ichneumonidae) ileparazitlenen un güvesi Ephestia kuehniella (Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae) larvalarınınhemolenfindeki total protein, lipit ve karbohidrat miktarlarındaki değişmeler larvanınparazitlenmesinden sonra geçen süreye (1,5 ve 8 gün) ve sıcaklığa (18, 25 ve 32ºC) bağlıolarak incelendi. Total protein lipid ve karbohidrat miktarlarının belirlenmesinde kolorimetrikyöntemler kullanılmıştır.V. canescens tarafından parazitlenen un güvesi larvalarının hemolenf protein, lipid vekarbohidrat miktarları zamana ve sıcaklığa bağlı olarak değişmiştir. Parazitlenen konaklarvalarında parazitlenmeden sonra geçen süreye ve sıcaklığa bağlı olarak hemolenftekitoplam protein konsantrasyonun arttığı tespit edildi. Hemolenfteki toplam protein miktarılarval gelişim süresince artmıştır. Buna karşın konak hemolenfindeki lipit ve karbohidratmiktarları parazitoidin larval gelişim döneminde azalmıştır.Bu sonuçlar V. canescens tarafından parazitlenen konak E. kuehniella larvalarınınhemolenfinde incelenen tüm maddelerde sıcaklığa ve parazitlenme sonrası geçen süreye bağlıolarak önemli değişimlerin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Effects of Temperature and Time After Parasitization on Total Amount ofHemolymph Protein, Lipid and Carbohydrate of Host Larvae Ephestia kuehniella(Zeller) (Lepidoptera: Pyralidae) parasitized by Venturia canescens (Gravenhorst)(Hymenoptera: Ichneumonidae).ABSTRACTExperiments were carried out under the constantly illuminated laboratory conditions atthree different temperatures (18, 25 and 32ºC) and 65±5 relative humidity.After parasitization, the effects of the temperature (18, 25 and 32ºC) and time (1,5 and 8days) on the changes of hemolymph protein, lipid and carbohydrate contents of flour moth(Ephestia kuehniella, Lepidoptera: Pyralidae) larvae parasitized by Venturia canescens(Gravenhorst) (Hymenoptera: Ichneumonidae) were analyzed. Colorimetric techniques wereused to determine total protein, lipid and carbohydrate concentrations.The levels of hemolymph protein, lipid and carbohydrate of flour moth larvae parasitizedby V. canescens varied with temperature and time after parasitization. In parasitized larva, anincrease in the hemolymph protein concentration with time and temperature was observedafter parasitization. Total protein concentration in hemolymph increased during larvaldevelopment of the parasitoid. However, the hemolymph lipid and carbohydrate concentrationin parasitized host larvae decreased during the larval development of the parasitoid.These results demonstrate that temperature and time after parasitization lead to significantalterations in levels of all substances within the host hemolymph of host E. kuehniellaparazited by V. canescens.