Topraktan izole edilen bazı streptomycetes türlerinin Leptinotarsa decemlineata(say, 1824)(Chrysomelidae) ergin ve larvalarına insektisidal etkileri
Insecticidal activity of selected some streptomycetes sp. strains were isolated from soil samples against the larvae and adults of the Leptinotarsa decemlineata (say, 1824)Coleoptera, chrysomelidae)
- Tez No: 185851
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Leptinotarsa decemlineata, Streptomycetes sp suşları, BiyolojikKontrol, Coleoptera, Leptinotarsa decemlineata, Streptomycetes sp. strains, Biological Control, Coleoptra
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
iTOPRAKTAN ZOLE ED LEN BAZI Streptomycetes sp. TÜRLER N NLeptinotarsa decemlineata (Say, 1824)(Coleoptera, Chrysomelidae)ERG N VE LARVALARINDA NSEKT S DAL ETK LERÖZETLeptinotarsa decemlineata (Say, 1824)(Coleoptera, Chrysomelidae) önemlipatates zararlısıdır. Son yıllara kadar bu zararlı ile mücadele daha çok kimyasalyöntemler kullanılmıştır. Günümüzde kimyasalların çevreye olan zararlı etkilerininanlaşılması, araştırıcıları daha etkili ve güvenli kontrol ajanlarını bulmaya yöneltmiştir.Bu çalışmada, topraktan izole edilen 37 adet Streptomycetes sp. Suşundan eldeedilen üç değişik solüsyonun(A,B,C) L. decemlineata ergin ve larvalarına(1-4 evre)karşı biyolojik mücadele ajanı olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.Streptomycetes sp. suşlarından elde edilen A solüsyonunun L. decemlineataerginlerine karşı insektisidal etkileri, 4011, 2033 ve 1483 numaralı suşların %35.90,diğer streptomycetes sp. suşlarından elde edilen A solüsyonu L. decemlineataerginlerinin %0-25.64 arasında ölümüne neden olmuştur. Streptomycetes sp. suşlarındanelde edilen A solüsyonun 1-4 ncü evre larvalarına karşı denendi ve sırasıyla 4010numaralı suş %98.3, 1256 numaralı suş %86.21, 4013,3024,2048 ve 1483 numaralı suş%77.6 oranında insektisidal etki gösterdi. Testlerde diğer streptomycetes sp. suşlarındanelde edilen A solüsyonu L. decemlineata'nın larvaları(1-4 ncü evre) üzerinde %0-67.2oranında ölüm ve zayıf insektisidal etki göstermiştir.Bununla beraber, streptomycetes sp. suşlarından elde edilen B solüsyonununL. decemlineata erginlerine karşı insektisidal etkisi 7002 numaralı suşun %56.4, 4033,4011, 1484 ve 1083 numaralı suşların %35.9 oranında tespit edilmiştir. Diğerstreptomycetes sp. suşlarından elde edilen B solüsyonunun L. decemlineata erginlerinin%0-25.6 arasında ölümüne neden olmuştur. Buna karşın streptomycetes sp. suşlarındanelde edilen B solüsyonu L. decemlineata 1-4 ncü evre larvalarında denenmiş sırasıyla3024 numaralı suşun %96.6, 5099 numaralı suşun %86.2 ve 1202 numaralı suşun%84.5, 4012 numaralı suşun %77.6, 1099 numaralı suşun %75.9, testlerde diğerstreptomycetes sp. suşlarından elde edilen B solüsyonu L. decemlineata'nın larvaları(1-4 ncü evre) üzerinde %0-65.5 oranında ölüm ve zayıf insektisidal etki göstermiştir.iiAncak sp. suşlarından elde edilen C solüsyonununstreptomycetesL. decemlineata erginlerine karşı insektisidal etkisi 1329 numaralı suşun %46.2, 4010numaralı suşun %33.3, 1484 numaralı suşun %30.8, 2033 ve 4014 numaralı suşların%25.6, diğer streptomycetes sp. suşlarından elde edilen C solüsyonu L. decemlineataerginlerinin %0-15.4 arasında ölümüne neden olmuştur. Buna karşın streptomycetessp. suşlarından elde edilen C solüsyonu L. decemlineata 1-4 ncü evre larvalarındadenenmiş sırasıyla 1483 ve 1282 numaralı suşlar %93.1, 5046 numaralı suş %87.9,5099, 4011, 3024, 2048, 2033, 1478, 1202 ve 1099 numaralı suşlar %82.8, testlerdediğer streptomycetes sp. suşlarından elde edilen C solüsyonu L. decemlineata'nınlarvaları(1-4 ncü evre) üzerinde %0-74.1 oranında ölüm ve daha zayıf insektisidal etkigöstermiştir. Kontrol gruplarında ölüm belirlenmedi.Sonuç olarak, bazı streptomycetes sp. suşlarından hazırlanan; 1483 ve 1282numaralı suşlardan elde edilen C solüsyonu %93.1 oranında, 3024 numaralıstreptomycetes sp. suşundan hazırlanan B solüsyonu %96.6 oranında L. decemlineata1-4 ncü evre larvalarında ölüme yol açmış ve önemli derecede ölümcül etkigözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
iiiINSECTICIDAL ACTIVITY OF SELECTED SOME Streptomycetessp. STRAINS WERE ISOLATED FROM SOIL SAMPLES AGAINSTTHE LARVAE AND ADULTSOF THE Leptinotarsa decemlineata (Say, 1824)(Coleoptera, Chrysomelidae)SUMMARYLeptinotarsa decemlineata (Say, 1824) (Coleoptera, Chrysomelidae) is commonpotato plant pests. Up to now, chemical substances have been utilized to control thesepests. However, recent concern on the hazardous effects of chemical pesticides in theenvironment made scientists consider finding more effective and safe control agents.Thirty-seven Streptomycetes sp. strains were isolated from soil samples wereused in present study to investigate the insecticidal effect of their three solution(A,B,C) on 1-4 th evre larvae and adults of the L. decemlineata (Say.) (Coleoptera,Chrysomelidae).While the insecticidal effects (A) solution of Streptomycetes sp. strains againstadults of the L. decemlineata were found as, 35.9 %for strain no. 4011,2033 and 1483,the other insecticidal effects (A) solution of Streptomycetes sp. strains caused adults ofthe L. decemlineata mortality ranging from 0-25.6%. In contrast, The insecticidaleffects (A) solution of Streptomycetes sp. agents tested against 1-4 th evre larvae of theL. decemlineata respectively strain no. 4010; 98.3%, strain no.1256; 86.2%, strain no4013, 3024, 2048 and strain no 1483; 77.6%. In tests carried out on the larvae (1.-4.evre) of L. decemlineata, the other (A) solution of Streptomycetes sp. strains showedweaken insecticidal effects and mortality ranging from 0-67.2%.In addition, the insecticidal effects (B) solution of Streptomycetes sp. strainsagainst adults of the L. decemlineata were found as, 56.4% for strain no.7002, 35.9%for strain no. 4033, 4011, 1484 and 1083 the other insecticidal effects (B) solution ofStreptomycetes sp. strains caused adults of the L. decemlineata mortality ranging from0-25.6 %. In contrast, The insecticidal effects (B) solution of Streptomycetes sp. agentstested against 1-4 th evre larvae of the L. decemlineata respectively strain no. 3024;96.6%, strain no. 5099; 86.6%, strain no 1202; 84.5%, strain no. 4012; strain no. 1099iv75.9%. In tests carried out on the larvae (1.-4. evre) of L. decemlineata, the other (B)solution of Streptomycetes sp. strains showed weaken insecticidal effects and mortalityranging from 0-65.5%.However, the insecticidal effects (C) solution of Streptomycetes sp. strainsagainst adults of the L. decemlineata were found as, 46.2%for strain no. 1329, 33.3%for strain no. 4010, 30.8% for strain no. 1484, 25.6% for strain no. 2033 and 4014. Theother insecticidal effects (C) solution of Streptomycetes sp. strains caused adults of theL. decemlineata mortality ranging from 0 -15.4% In contrast, The insecticidal effects(C) solution of Streptomycetes sp. agents tested against 1-4 th evre larvae of the L.decemlineata respectively strain no. 1483 and 1282; 93.1% and strain no. 5046; 87.9%,strain no. 5099, 4011, 3024, 2048, 2033, 1478, 1202 ve 1099; 82.8%. In tests carriedout on the larvae (1.-4. evre) of L. decemlineata, the other (C) solution ofStreptomycetes sp. strains showed weaken insecticidal effects and mortality rangingfrom 74.1%. No mortality was determined in control groups.As a conclusion, considerable lethal effect of some Streptomycetes sp. wereobserved on larvae (1.-4. evre) of L. decemlineata, 93.1% larval mortalities caused by(C) solution of Streptomycetes sp. strains; 1483 and 1282, 96.6% larval mortalitiescaused by And (B) solution of Streptomycetes sp. strain; 3024.