NxOy-(x,y=2,3,...) donorlü podandlar ile trimerik fosfazenin reaksiyonları
The reactions of trimeric phosphazane with podands containing NxOy-(x,y=2,3,...) donors
  1. Tez No: 185850
  2. Yazar: AYTUĞ OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Podand, spiro-ansa-spiro-Fosfazen, spiro-bino-spiro-Fosfazen, Spektroskopi, Kristallografi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziNxOy- (x, y=2,3,…) DONÖRLÜ PODANDLAR İLE TRİMERİK FOSFAZENİN REAKSİYONLARIAytuğ OkumuşAnkara ÜniversitesiFen bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Zeynel KILIÇBu çalışmada, salisilaldehidin kuru MeOH ortamında sırasıyla 1,2-diaminoetan, 1,3-diaminopropan,ve 1,4-diaminobutan, ile etkileştirilmesinden Schiff bazları (1, 2 ve 3) elde edildi. Schiff bazlarının (1-3) kuru MeOH ortamında NaBH4/boraks ile indirgenmesinden aminopodandlar (4-6) hazırlandı. N2O2-donor atomlarından meydana gelen aminopodandların (4-6) hekzaklorsiklofosfazatrien (N3P3Cl6) ilekuru THF ortamındaki kondenzasyon reaksiyonu, kısmen sübstitüe spiro-ansa-spiro- (8-10) ve spiro-bino-spiro- (11-13) fosfazen türevlerini verdi. N,N'-bis(2-hidroksietil)etilendiamin' in kuru THFortamında N3P3Cl6 ile reaksiyonundan, spiro-ansa-spiro-fosfazen (7) sentezlendi. Kısmen sübstitüespiro-ansa-spiro- (8-10) ve spiro-bino-spiro- (11-13) fosfazen bileşiklerinin pirolidinin ve 1,4-dioksa-8-azaspiro[4,5]dekan' ın (DASD) aşırısı ile reaksiyonundan tamamen pirolidin ve DASD sübstitüespiro-ansa-spiro- (14-16) ve spiro-bino-spiro- (17 ve 18) fosfazen türevleri elde edildi. Elde edilenfosfazen türevleri (7-18), sübstitüe spiro-ansa-spiro- ve spiro-bino-spiro-fosfazen türevlerinin ilkörnekleridir. Sentezlenen bileşiklerin yapısı; element analizi, MS, IR, 1H-, 13 31C- ve P-NMR,HETCOR ve DEPT verilerinden yararlanılarak aydınlatıldı. Fosfazen türevlerinin (7, 8, 12, 14 ve 16)kristal yapısı, X-ışını kristallografisi yöntemi ile belirlendi.2006, 164 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE REACTIONS OF TRIMERIC PHOSPHAZANE WITH PODANDS CONTAINING NxOy-(x,y=2,3,…) DONORSAytuğ OKUMUŞUniversity of AnkaraGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Zeynel KILIÇIn this study, Schiff bases (1-3) were obtained from the reaction of salicylaldehyde with 1,2-diaminoethane, 1,3-diaminopropane and 1,4-diaminobutane, respectively in dry MeOH.Aminopodands (4-6) were prepared by reduction of Schiff bases (1-3) with NaBH4/borax in dryMeOH. The condensation reactions of N2O2-donor type aminopodands (4-6) withhexachlorocyclotriphosphazatriene (N3P3Cl6) in dry THF produce two kinds of partially substitutedspiro-ansa-spiro- (8-10) and spiro-bino-spiro- (11-13) phosphazene derivatives. spiro-ansa-spiro-Phosphazene (7) was obtained from the reaction of N3P3Cl6 with N,N?-bis(2-hydroxyethyl)ethylenediamine in dry THF. The partially substituted spiro-ansa-spiro- (8-10) andspiro-bino-spiro- (11-13) phosphazenes reacted with the excess of pyrrolidine and 1,4-dioxa-8-azaspiro[4,5]decane (DASD) give the corresponding fully pyrrolidine and DASD substituted spiro-ansa-spiro- (14-16) and spiro-bino-spiro- (17 and 18) phosphazene derivatives. Phosphazenederivatives (7-18) are the first examples of the substituted spiro-ansa-spiro- and spiro-bino-spiro-archtectures. The structures of the compounds have been determined by using data obtained fromelemental analyses, MS, IR, 1H-, 13C-, 31P-NMR, HETCOR and DEPT. The solid-state structures ofphosphazene derivatives (7, 8, 12, 14 and 16) were clarified by using X-ray crystallographic data.2006, 164 pagesKey Words : Schiff base, Aminopodand, spiro-ansa-spiro-Phosphazene, spiro-bino-spiro-Phosphazene, Spectroscopy, Crystallography