Sinop Yarımadası kıyıları kayalık substratumlarının crustacea (Arthropoda) faunası ve biyoekolojik özellikleri
Crustacea (Arthropoda) fauna of rocky substrates along the Sinop Peninsula coast and their bioecological characteristics
- Tez No: 185864
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Crustacea, Kayalık, Ekoloji, Taksonomi, Karadeniz, Crustacea, Rocky, Ecology, Taxonomy, Black Sea
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışma Karadeniz'in Sinop Yarımadası kıyıları kayalık substratumlarındayer alan Crustacea faunasını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmadaincelenen metaryal belirlenen 7 istasyonun supra, medio ve üst infralittoralzonlarından (0-1 m) toplanmıştır. Örneklemeler Temmuz 2004-Haziran 2005tarihleri arasında mevsimsel olarak gerçekleşmiştir.Toplanan örneklerin morfolojik özellikleri stereomikroskobu altında incelenereksistematik pozisyonları tür düzeyinde saptanmıştır. Örneklerin kalitatif analizlerisonucunda 6 ordoya ait toplam 30 familya, 40 genus ve 66 tür ile bunlara ait 26777birey tespit edilmiştir. Bu türlerden 45 tür Amphipoda, 11 tür Isopoda, 5 türDecapoda, 2 tür Tanaidacea, 2 tür Cumacea ve 1 tür Mysida ordosuna aittir.Isopod türlerinden Exosphaeroma pulchellum, Idotea pelagica, Armadilloniscuslittoralis, Halophiloscia couchi, Ligia italica, Jaera hopeana ve Jaera italica türleriTürkiye'nin Karadeniz kıyıları için yeni kayıt niteliğini taşımaktadır.Araştırma bölgesinin genelinde Hyale crassipes (%93), Erichthonius brasiliensis(%89), Tanais dulongii (%82) ve Idotea balthica (%82) en yüksek frekans indeksdeğerine sahip türleri oluşturmaktadır. Genel olarak tanımlanan türlerin %82'sininAtlanto-Mediterranean orijinli oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
this study was carried out to determine Crustacea fauna of rocky substratesalong the Sinop Peninsula coast of Black Sea. The samples supra, medio and upperinfralitoral zones from 7 stations as investigation region were chosen. Samples werecollected seasonaly between July 2004-June 2005.The morphological characteristics of the collected samples were examined understereomicroscope and the systematic positions were established according to species.As a result of qualitative analyses of samples, a total of 66 species and 26777specimens belonging to 40 genera, 30 families and 6 order were found.The isopods Exosphaeroma pulchellum, Idotea pelagica, Armadilloniscuslittoralis, Halophiloscia couchi, Ligia italica, Jaera hopeana and Jaera italica representnew records for the Crustacea fauna of the Turkish Black Sea coast.The most frequent species in all samples Hyale crassipes (%93), Erichthoniusbrasiliensis (%89), Tanais dulongii (%82) and Idotea balthica (%82) are the speciesthat have the highest frequency index values. There were include %82 which areAtlanto-Mediterranean originated.