Türkiye Spermophilus cuvıer, 1825 (Mammalıa: rodentıa) cinsinin genetik varyasyonları: mitokondrial dna (mtDNA) sekans analizi
Genetic variations in turkish Spermophilus cuvier, 1825 (Mammalia: rodentia): mitiochondrial DNA (mtdna) sequence analysis
  1. Tez No: 185863
  2. Yazar: CAN YENİYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSLAM GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Spermophilus, mtDNA, Cytochrome b, Chromosome, Phylogeography
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
TÜRKİYE Spermophilus CUVIER, 1825 (MAMMALIA: RODENTIA) CİNSİNİNGENETİK VARYASYONLARI: MİTOKONDRİAL DNA (mtDNA) SEKANSANALİZİÖZETBu tez, Türkiye yer sincaplarındaki (Spermophilus) kromozomal ve molekülervaryasyonları rapor etmektedir. Bu çalışmada, 104 örnekte sitokrom-b geninintamamının (1140 baz çifti) sekans analizi yapılmıştır. Tür sınırlarını ve coğrafikyapılanmayı bulmak için bu sitokrom-b haplotipleri filogenetik analizlere tabiitutulmuştur. Soy hatları içi ve soy hatları arası evrimsel ilişkilere açıklık getirmek içindistance (uzaklık) ve parsimoni yaklaşımları kullanılmıştır.mtDNA'ya dayalı filogeni iki bilinen tür (S. citellus ve S. xanthoprymnus) ve birtanede yakın zamanda tanımlanmış populasyon (Toros populasyonu) ile korelasyongösteren üç ana soy hattı ile sonuçlanmıştır. Hem kromozomal hem de moleküler verilerToros yer sincap populasyonları ile S. citellus arasında yakın bir ilişkiyidesteklemektedir. Moleküler veriler bu üç ana anasal soy hattına ilave olarakfilocoğrafik olarak incelenen Anadolu yer sincapları (S. xanthoprymnus) içinde deayrıca bir genetik bölünmenin olduğunu göstermiştir.Anahtar Kelimler: Spermophilus, mtDNA, Sitokrom-b, Kromozom, Filocoğrafya
Özet (Çeviri)
GENETIC VARIATIONS IN TURKISH Spermophilus CUVIER, 1825(MAMMALIA: RODENTIA): MITIOCHONDRIAL DNA (mtDNA) SEQUENCEANALYSISABSTRACTThis thesis reports on chromosomal and molecular variation in Turkish groundsquirrels, Spermophilus. In this study, the complete cytochrome b (1140 bp) gene wassequenced in 104 specimens. Cytochrome b haplotypes were subjected to phylogeneticanalyses to detect species boundaries and geographic structure. Distance and parsimonyapproach were used to provide insight into the relation ships within and among thelineages.The mtDNA based phylogeny resulted in three main lineages that appear tocorrelate well with two known species (S. citellus and S. xanthoprymnus) and onerecently described population (the Taurus population). Both chromosomal andmolecular data support the close evolutinary relationship between the Taurus groundsquirrel population and S. citellus. In addition to the existence of three major maternallineages, the molecular data indicated further genetic subdivision in Anatolian groundsquirrel, S. xanthoprymnus, which was analyzed phylogeographically.