Streptozotosin diyabetik ve benfluorex- c vitamini uygulamalı sıçanların dermisinde histolojik incelemeler
Histological investigation of diabetic and benfluorex- vitamin c treated dermis in streptozotocin-induced diabetic rats
- Tez No: 185901
- Danışmanlar: PROF. BİLGE GÖNÜL, PROF. CEVAT AYVALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, benfluoreks, C vitamini, deri, ışık mikroskop, ultrastrüktür, elektron mikroskop, Diabetes, benfluorex, vitamin C, skin, light microscope, ultrastructure, electron microscope
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETDoktora TeziSTREPTOZOTOSİN DİYABETİK VE BENFLUOREX-C VITAMİNİUYGULAMALI SIÇANLARIN DERMİSİNDE HİSTOLOJİK İNCELEMELERSeda Mehtap SARI KILIÇASLANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji BölümüDanışman: Prof.Dr. Cevat AYVALI,Eş-Danışman: Prof.Dr. Bilge GÖNÜLBu çalışmada diyabetik ve benfluorex-C vitamini ile tedavi edilmiş diyabetik sıçandermisinde meydana gelen değişimler histolojik olarak incelenmiştir. Bunun içinkontrol, diyabet ve tedavili diyabet olmak üzere denekler üç gruba ayrılmıştır. Diyabetgrubuna diyabetojenik ajan olarak streptozotosin 45mg/kg sıçanlara tek dozdaintraperitonal olarak uygulanarak diyabet oluşturulmuştur. Tedavili diyabet grubuna iseönce STZ enjeksiyonu yapılarak aynı şekilde diyabet oluşturulmuştur daha sonra 21 günsüreyle antidiyabetik ve antihiperlipidemik etkisi deneysel olarak gösterilmiş olanbenfluorex (50 mg/kg) ile birlikte C vitamini (20mg/kg) intragastrik yoldanuygulanmıştır. Denekler 22 gün sonra tiyopental sodyum anestezi altında disekteedilerek bacak derisinden örnekler alınarak ışık ve elektron mikroskop çalışmaları içinbloklar hazırlanmıştır. Kontrol, diyabet ve tedavili diyabet grupları arasındakifarklılıklar incelenmiştir. Diyabet grubunda dermis kalınlaşması, elastik liflerdekalınlaşmalar, bağ doku hücrelerinden fibroblastlarda piknotik çekirdek ve endoplazmikretikulumların aşırı dilate olduğu gözlenmiştir. Bu grupta damarlarda endotelhücrelerinde şişme, damar lümenlerinde daralma, bazal membran kalınlaşması,mitokondri kristalarında erime ve miyelinsiz sinir liflerinde aksoplazma kaybı dikkatiçekmiştir. Benfluorex- C vitamini ile tedavili diyabet grubunda ise damar endotelhücrelerinde bozulma olmadığı, damar lümenlerininde daralmalar şeklindedejenerasyonların olmadığı ve damar yapılarının kontrole yakın olduğu belirlenmiştir.Bu grup elastik lifler ve dermis bakımından değerlendirildiğinde kalınlaşma olmadığı vefibroblast hücrelerinin aktif halde oldukları gözlenmiştir. Bağ doku lifleri, fibroblast veözellikle damar gibi yapılarda gözlenen bu iyileşmenin benfluoreks ve C vitaminininbirlikte olan etkisi ile olduğu düşünülebilir.2007, 88 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh.D. ThesisHISTOLOGICAL INVESTIGATION OF DIABETIC AND BENFLUOREX-VITAMIN C TREATED DERMIS IN STREPTOZOTOCIN-INDUCED DIABETICRATSSeda Mehtap SARI KILIÇASLANAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof.Dr. Cevat AYVALICo-Supervisor: Prof.Dr. Bilge GÖNÜLThis study investigates the histological changes in diabetic and benfluorex-vitamin Ctreated diabetic dermis of rats. For this aim, three groups of rats were used: control,diabetes, and Benfluorex-C treated diabetic rats. Diabetes was induced byintraperitoneal injection of a dose of streptozotocin (45 mg/kg). The other STZ inducedgroup was treated by intragastric method for 21 days with benfluorex (50mg/kg), ofwhich antidiabetic and antihyperlipidemic effects were experimentally proved, andvitamin-C (20 mg/kg) which is an antioxidant vitamin. At the end of 22 day, animalswere anesthetized by tyopental sodium and skin of leg was excised. The samples, then,were fixed for light and electron microscopic study. Microscopic examinations revealedthat thickening of dermis and elastic fibers, pyknotic nucleus and swelling ofendoplasmic reticulum in fibroblast cells in STZ diabetic rats. In addition, swollenendothelial cell, narrowed capillary lumens, thickened basement membrane, and fusionin mitochondria cristae were observed in blood vessels of this group. In Benfluorex-Ctreated group, contrary to diabetic group, no sign of degeneration in endothelial cellsand no significant difference with the control group with regard to vessel structure wereobserved. It is also determined no thickening of elastic fibers and dermis and observedactive fibroblast cells in treated group. Amelioration in especially vessels, elastic fibers,and structures such as fibroblast may well be due to Benfluorex and vitamin-C use intreatment of diabetes.2007, 88 pages.