Bazı kısmi türevli denklemler için nümerik algoritmalar
Numerical algorithms for some patial differential equations
- Tez No: 185902
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Taylor series, finite-forward-backward-central difference, heat equation, Laplace equation, wave equation, stability analysis.i
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI KISMİ TÜREVLİ DENKLEMLER İÇİNNÜMERİK ALGORİTMALARGülay MEHMETLİOĞLUAnkara Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMatematik Anabilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Nuri ÖZALPBu tez altı bölümden oluşmaktadır.Birinci bölüm temel kavramlara ayrılmıştır. İkinci bölüm Taylor serilerinin nümerik anlamıve sonlu farklar yardımı ile türeve nümerik yaklaşım formülleri ve bilgisayar algoritmalarınaayrılmıştır.Üçüncü bölümde, ısı denkleminin nümerik çözümünü elde etmek için geliştirilmişalgoritmalar verilmiştir. Ayrıca, bu yöntemlerin kararlılığı incelenmiştir.Dördüncü, Beşinci ve Altıncı bölümlerde benzer çalışmalar sırası ile iki boyutlu ısı denklemi,dalga denklemi ve Laplace denklemine uygulanmıştır.2007, 57 sayfaAnahtar Kelimeler : Taylor serileri, sonlu-ileri-geri ve merkezi farklar, ısı denklemi, dalgadenklemi, Laplace denklemi, kararlılık analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisNUMERICAL ALGORITHMS FOR SOME PARTIALDIFFERENTIAL EQUATIONSGülay MEHMETLİOĞLUAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of MathematicsSupervisor: Asst. Prof. Dr. Nuri ÖZALPThis thesis consists of six chapters.The first chapter is for inroductory. The second chapter is devoted to the numericalformulations and algorithms of derivatives with finite differences and Taylor series.In the third chapter, some well-suited numerical methods and algorithms are given toobtain the solution for the heat equation. A stability analysis of the methods is alsostudied.Similar type methods are studied in fourth, fifth and sixth chapter, respectively, for thetwo dimensional heat equation, wave equation and Laplace equation.2007, 57 pages