Doğu karadeniz bölgesin?de yayılış gösteren Apodemus kaup, 1829 (Mammalıa: rodentıa) cinsinin morfolojik analizi
Morphological analysis of genus Apodemus kaup, 1829 (Mammalia: rodentia) in eastern black sea
- Tez No: 185903
- Danışmanlar: PROF.DR. ERCÜMENT ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Morfoloji, Zooloji, Biology, Morphology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Apodemus, morfolojik analiz, Karadeniz, Apodemus, morphological analysis, Black Sea
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİDOĞU KARADENİZ BÖLGESİNDE YAYILIŞ GÖSTEREN APODEMUS KAUP, 1829(MAMMALIA: RODENTIA) CİNSİNİN MORFOLOJİK ANALİZİZeycan CEYHANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ercüment ÇOLAKBu çalışmada Doğu Karadeniz bölgesinden örneklenen Apodemus cinsine ait 126 örneğinkafatası ve postları değerlendirildi. Diş, kafası ve post örneklerinin yapılan morfolojik analizlerisonucunda bu cinse ait dört tür; Apodemus uralensis, Apodemus flavicollis, Apodemus iconicus veApodemus mystacinus belirlendi. Bu türlerden A. flavicollis ve A. iconicus morfolojik açıdanbüyük benzerlik gösterirken, A. uralensis' inde bu iki türe olan yakınlığı yapılan morfolojik vebiyometrik analizler sonucunda ortaya çıkmıştır. A. mystacinus ise incelenen bu üç türe morfolojikaçıdan en uzak tür olarak tespit edilmiştir.2007, 51 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISMORPHOLOGICAL ANALYSIS OF GENUS APODEMUS KAUP, 1829 (MAMMALIA:RODENTIA) IN EASTERN BLACK SEAZeycan CEYHANAnkara UniversityGraduate School of Natural Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Ercüment ÇOLAKIn this study, 126 genus Apodemus spciemen collected from eastearn black sea have beenexamined. Species are defined that belong to this genus by the result of skull, dentition andmorphological skin analysis. Evaluations showed that the genus Apodemus has four species;Apodemus uralensis, Apodemus flavicollis, Apodemus iconicus and Apodemus mystacinus.According to morphological analysis A. flavicollis and A. iconicus showed many similarities.Morphological and biometric results also showed that A iconicus similar to these two species.Added to these results, A. mystacinus exhibited different features from other speciesmorphologically.2007, 51 pages