Karamenderes çayı içerisinde nutrient yoğunluğu ve planktonik birincil üreticilerin biyokütlesel değişimlerinin izlenilmesi
Monitoring of nutrient concentrations and changes in biomass of planktonic primary producers in Karamenderes stream
  1. Tez No: 185921
  2. Yazar: FÜSUN AKGÜL ER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA KOÇUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Karamenderes Çayı, mineral besin elementleri, klorofil a, Karamenderes Stream, nutrient, chlorophyll a
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
KARAMENDERES ÇAYI İÇERİSİNDE NUTRİENT YOĞUNLUĞU VEPLANKTONİK BİRİNCİL ÜRETİCİLERİN BİYOKÜTLESELDEĞİŞİMLERİNİN İZLENİLMESİÖZETÇanakkale bölgesinde bulunan en büyük akarsulardan birisi olan KaramenderesÇayı, Çanakkale Boğazı'nın güneyinde Marmara Denizi'ne dökülür. Çay üzerinde bulunanbaraj ve sulama kanalları ile çayın doğal akış rejimi bozulmuştur. Çayın drenaj havzasıiçerisinde bulunan tarım alanlarında suni gübre ve pestisit kullanımı yaygındır. Bu durumise çay suyuna drenaj ile karışan mineral besin (nutrient) ve pestisit miktarının artmasınayol açabilir.Bu yüksek lisans tezi araştırma çalışmasının başlıca amacı bu ekosistemin trofikdurumu ve buna bağlı olarak da geleceği hakkında bilgi sağlayacak verilerin toplanılmasıve restorasyon, koruma türü faaliyetler için gerekli temelin oluşturması amaçlanmıştır.Bu amaçla 2004 Mayıs ile 2005 Mayıs tarihleri arasında Karamenderes Çayıüzerindeki üç örnekleme noktasından aylık periyotlarla su ve sediment örnekleri toplanmış,su örneklerinde sıcaklık, pH, toplam katı madde (TS) içeriği, amonyum, nitrat, nitrit,fosfat, silikat iyonları ile klorofil a ve feofitin pigment miktarları ve fitoplanktonkompozisyonundaki değişimler izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
MONITORING OF NUTRIENT CONCENTRATIONS AND CHANGES INBIOMASS OF PLANKTONIC PRIMARY PRODUCERS IN KARAMENDERESSTREAMABSTRACTKaramenderes is one of the large streams in the region and discharges intoMarmara Sea in southern part of the Çanakkale Strait. The natural hydrological regime ofthe stream is altered by the presence of a dam and irrigation canals on the stream. There isan intense application of artificial fertilizers and pesticides in the agricultural areas situatedin the drainage area of the stream. This may lead to an increase in the amount of nutrientsand pesticides running into the stream.The main goal of the presented work is to provide data on the present situation ofthis ecosystem to predict its future and form a basis for any conservation and restorationwork in the future.In order to achieve this goal, monthly water and sediment samples were collectedfrom three different sampling points on Karamenderes Stream between May, 2004 andMay, 2005. Temperature, pH, total solids (TS) content, ammonium, nitrate, nitrite,phosphate, silicate, chlorophyll a and phaeophytin concentrations, and phytoplanktoncomposition in water samples were monitored.