Karamenderes çayı (Çanakkale) su ve sedimentinin mutajenik potansiyelinin ames testi ile araştırılması
Investigation of mutagenic potential of water and sediment from Karamenderes river (Çanakkale) by the ames test
- Tez No: 346367
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Karamenderes Çayı, Ames testi, sediment, mutajenite, Karamenderes river, Ames test, water, sediment, mutagenicity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Karamenderes Çayı'nın Kumkale ve Karaköy mevkileri arasındaki 5 istasyondan alınan su ve sediment örneklerinin mutajenik etkileri kısa zamanlı mutajenite test sistemlerinden Ames testi ile araştırılmıştır. Çalışmada test edilmek üzere, su örneklerinin farklı ekstraktları (hekzan, kloroform ve diklorometan) ve sediment örnekleri hazırlanmıştır. Çalışmada ekstraktların 100, 10-1, 10-2, 10-3, 10-4 konsantrasyonları kullanılmıştır. Deneyler Salmonella typhimurium bakterisinin TA98 ve TA100 mutant suşları ile mikrozomal enzimler içeren S9 varlığında ve yokluğunda gerçekleştirilmiştir. Yapılan mutajenite çalışmaları sonucunda, su örneklerinin kloroform ekstraktında bütün istasyonlarda baz çifti değişimine neden olan mutajenik etkinin olduğu saptanmıştır. Hekzan ekstraktında 1. istasyonda mutajenite tespit edilmiştir. Diklorometan ekstraktında ve sediment örneklerinde ise farklı istasyonlarda zayıf mutajenik etkilerin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the mutagenic effects of water and sediment samples from 5 stations between Kumkale and Karaköy site of Karamenderes River have been investigated by using short-term mutagenicity test system named Ames. In this study for testing, different extracts (hexane, chloroform and dichloromethane) of water samples and sediment samples have been obtained. 100, 10-1, 10-2, 10-3, 10-4 concentrations of extracts in studies have been used. Experiments were carried out with Salmonella typhimurium TA98 and TA100 mutant strains in absence or presence of S9 which contains microsomal enzymes. As a result of the mutagenicity studies, it has been determined that chloroform extracts from water samples of all stations have mutagenic effect which can lead to frameshift mutation. In hexane extract mutagenicity has been detected at station 1. In dichloromethane extract and sediment samples, weak mutagenic effects has been determined at different stations.