Karamenderes Çayı'nda istilacı bir tür olan Carassius gibelio (Bloch, 1782) taksonunun dağılımı ve beslenme ekolojisi
Distribution and feeding ecology of invasive Carassius gibelio (Bloch, 1782) in Karamenderes stream, Turkey
  1. Tez No: 353624
  2. Yazar: NURBANU PARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN YALÇIN ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Akarsu, Balık, ÇeĢitlilik, Çanakkale, Ecology, River, Fish, Diversity, Çanakkale
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Carassius gibelio (Bloch, 1782) türünün Biga Yarımadası'nda Kazdağı ile Ağı Dağı'ndan doğan ve Kumkale ovasından Çanakkale Boğazı'na dökülen Karamenderes Çayı'ndaki dağılımı ve beslenme ekolojisi araştırılmıştır. Yaz 2012, Sonbahar 2012 ve İlkbahar 2013 olmak üzere üç mevsimde toplam 14 istasyonda yapılan örneklemelerde, serpme, elektroşoker, çeşitli göz açıklığındaki solungaç ağları kullanılarak 251 adet birey yakalanmıştır. Her bireyin çatal boy, ağırlık ve sindirim kanalı uzunluğu, ölçülmüş, pullarından yararlanılarak yaş tayinleri yapılmış, sindirim kanalı içerikleri incelenmiştir. Sindirim kanalından çıkan besin organizmaları muhtemel en düşük taksona kadar tanımlanmıştır. C. gibelio ve birlikte bulunan diğer balık türlerinin CPUE (birim çaba başına düşen av miktarı) değerleri ve nisbi bolluk değerleri hesaplanmıştır. Bireylerin beslenme şiddeti, kondisyon faktörü, beslenmenin üreme ile ilişkisini değerlendirebilmek amacıyla GSI (Gonadosomatik indeks) değerleri hesaplanmıştır. C. gibelio bireylerine Bayramiç Barajı'nın alt kısmında bulunan istasyonlarda rastlanılmıştır. C. gibelio bireylerinin omnivor olduğu ve çoğunlukla alglerle beslendiği belirlenmiştir. Sindirim kanalı içeriğinde besin çeşitliliği en yüksek yaz mevsiminde Sarımsaklı istasyonda (2,55) ve 0+ yaş grubunda (2,51), en düşük çeşitlilik de yaz mevsiminde, Kumkale istasyonda (0,70) ve 3 ile 3+ yaş grubunda (1,80) görülmüştür. Sindirim kanalından çıkan besin organizmaları arasında Heterokontophyta ve Amphipoda üyelerinin önem indeksleri yüksektir.
Özet (Çeviri)
Karamenderes River, which is located in Biga Peninsula, originates from Kazdağı and Ağı Dağı and flows into Çanakkale Strait in Kumkale meadows. Distribution and feeding ecology of Carassius gibelio (Bloch, 1782) in the Karamenderes River were investigated. A total of 252 specimens have been collectedby electrofishing and using cast net, fyke net and gill net from 14 stations along Karamenderes River in three seasons (Summer 2012, Autumn 2012 and Spring 2013). The fork length, weight and gut length of specimens were measured. The ages of specimens were determined by using their scales. The gut contens of each specimens were analysed and the food organisms were identified to lower possible taxon. CPUE (catching per unit effort) values and relative abundance of all fish species were calculated. The feeding intensity, condition factors, and GSI (Gonadosomatic index) were calculated. C. gibelio specimens were caught only the lower part of the Bayramiç Dam. This species is omnivore and feed on mostly algae. The highest diversity in diet were in Sarımsaklı station in Summer (2.55) and in the age group of 0+ (2.51) and the lowest diversity was in Kumkale station in Summer (0.70) and 3 and 3+ age groups (1.80). Among the food organisms Heterokontophyta and Amphipods have a high the relative importance index values.