Bulanık mantık yardımıyla doğal havalandırma yapılan bir serada sıcaklık ve bağıl nem kontrolünün modellenmesi
Modeling of temperature and relative humidity control in a naturally ventilated greenhouse using fuzzy logic
- Tez No: 185936
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL KAVDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, Otomatik kontrol, Bulanık Mantık, Doğal Havalandırmaiv, Greenhouse, Automation Control, Fuzzy Logic, Natural Ventilationv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
BULANIK MANTIK YARDIMIYLA DOĞAL HAVALANDIRMA YAPILANBİR SERADA SICAKLIK VE BAĞIL NEM KONTROLÜNÜNMODELLENMESİÖZETBu tez çalışması ?Bulanık Mantık Yardımıyla Doğal Havalandırma Yapılan BirSerada Sıcaklık ve Bağıl Nem Kontrolünün Modellenmesi? üzerine yapılmıştır.Bu amaçla tez; ?Giriş?, ?Literatür Özeti ve Önceki Çalışmalar?, ?Materyal veYöntem?, ?Sonuçlar ve Tartışma?, ?Sonuç ve Öneriler? ve ?Kaynaklar? konu başlığıaltında incelenmiştir. ?Giriş? kısmında sisteme neden ihtiyaç duyulduğundanbahsedilmiştir. ?Literatür Özeti ve Önceki Çalışmalar? kısmında ?Literatür Özeti?bölümünde; sera ve Bulanık Mantık konusu, ?Önceki Çalışmalar?da ise ülkemizde vedünyada bu konuyla direkt ilgili çalışmalardan bahsedilmiştir. ?Materyal ve Yöntem?kısmında ise ölçümlerin nerede ve nasıl alındığı, bulanık sistemin sera otomasyonunauygun yazılım programının nasıl geliştirildiğinden bahsedilmiştir. ?Sonuçlar veTartışma? kısmında ise yapılan modellemenin sonuçları üzerinde durulmuştur. ?Sonuçve Öneriler? kısmında ise yapılan çalışma genel olarak özetlenmiş ve bu sistemigeliştirmek için nelerin yapılması gerektiğinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
MODELİNG OF TEMPERATURE AND RELATİVE HUMİDİTY CONTROLİN A NATURALLY VENTİLATED GREENHOUSE USİNG FUZZY LOGİCABSTRACTThis study was conducted on ?Modeling of Temperature and Relative HumidityControl in a Naturally Ventilated Greenhouse Using Fuzzy Logic.?For this purpose, this thesis consists of the following chapters; ?Introduction?,?Literature Summary and Previous Studies?, ?Materials and Methods?, ?Results andDiscussion?, ?Conclusions? and ?References.? In ?Introduction?, it was mentioned whysuch a system (Fuzzy Logic) was needed. In ?Literature Summary and PreviousStudies? section, green house, fuzzy logic and previous studies conducted in Turkey andother countries were evaluated. In ?Materials and Methods? section it was describedwhere and how the measurements were obtained and how a fuzzy logic procedure wasdeveloped for green house automation. In ?Results and Discussion? section, resultsobtained from the modeling were given. In ?Conclusions? section, study conducted wassummarized and the procedures to complete an automated green house control werementioned.