Çanakkale ili Ezine ve Ayvacık ilçelerine bağlı köylerde fasulyelerde (Phaseolus vulgaris) görülen güney yanıklık (Sclerotium rolfsii) hastalığının yoğunluğu ve kullanılan bazı fungusitlere karşı duyarlılığının saptanması
The incidence of the Southern Blight (Sclerotium rolfsii) in green beans (Phaseolus vulgaris) in Çanakkale province and the effectiveness of some fungicides against the disease
- Tez No: 185935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: fasülye, Sclerotium rolfsii, beyaz çürüklük, fungisit, hastalıklarakarşı dayanıklılıkI, green beans, Sclerotium rolfsii, white mold, fungisides, plant diseaseresistanceII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZSclerotium rolfsii Sacc. tarafından oluşturulan beyaz çürüklük, bir çok tarlave bahçe bitkilerinde görülen çok yıkıcı bir hastalıktır ve dünyanın tropik ve subtropikbölgelerinde yaygındır. S. rolfsii diğer toprak kökenli patojenlerde olduğu gibi, biralana yerleştikten sonra kontrol edilmesi çok zor olan bir etmendir. FungusÇanakkale'de yeşil fasülye yetiştiriciliğini tehdit etmektedir. Bu çalışmanın amacıhastalığın Çanakkale, Ayvacık ve Ezine'de yaygınlığını ve hastalık şiddetini tespitetmektir. Sörveye Ezine ve Ayvacık'ta bulunan toplam 25 tarla dahil edilmiştir ve hertarla birer hafta aralıklarla üçer kez gezilmiştir. Sörvey sonuçlarına göre toplam 25 tarlaiçerisinde sadece altı adedinde hastalık gözlenmemiştir. Tarla içinde hastalık oranı %0ile %40 arasında değişmiştir. Yaprak inokulasyon denemelerinde 7 farklı fungisitkullanılarak hastalığın duyarlılığı ölçülmüştür. Bunlar sırasıyla captan, benomyl,azoxystrobin, diniconazole, tebuconazole, iprodion ve metalaxyl'dir. Yapılan testlersonucunda en etkili fungisitlerin tebuconazole, azoxystrobin ve diniconazole olduğusaptanmıştır. Bunların ardından ipradion, captan ve metalaxyl'in daha az etkili olduğusaptanmıştır. Benomyl'in ise hiçbir etkiye sahip olmadığı gözlenmiştir. Konukçuspektrumu çok geniş olan bu patojene karşı dayanıklı çeşit olanaklarının araştırılmasıve uygun kontrol önlemlerinin alınması önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSouthern blight, incited by Sclerotium rolfsii Sacc., is a destructive disease ofmany horticultural and agronomic crops in tropic and sub-tropic regions of the world.As like many soil-borne fungal pathogens, S. rolfsii is also hard to control once it isestablished in the field. The fungus threats the green-bean growing areas in Çanakkaleprovince. The aims of this research are to find out the distribution and severity ofsouthern disease in Ayvacık and Ezine, Çanakkale. Twenty five gren beans fields inAyvacık and Ezine was included in the survey. Each field was surveyed three times in aseason in a week intervals. Out of 25 fields, only 6 were found to be not infested withthe pathogen. The disease severity varied between %0 and %40 in survey areas. Inorder to evaluate the effectiveness of the fungicide, detached leaf experiment wasperformed.seven diiferent fungicides containing different active ingredients were used:captan, benomyl, azoxystrobin, diniconazole, tebuconazole, iprodion and metalaxyl. Asa result of the experiment tebuconazole, azoxystrobin and diniconazole was the mosteffective fungicides, while ipradion, captan and metalaxyl exhibited less effectiveness.Benomyl had no effect on the lesion size and mycelial growth. More resistant varietiesand suitable control measurements should be developed for the such pathogens withwide host spectrum.