Kuzey Ege Denizi gırgır ağlarında hedef dışı av kompozisyonunun araştırılması
Investigation of purse seine bycatch composition in North Aegean Sea
  1. Tez No: 185953
  2. Yazar: HAKAN AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZCAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef dışı av, Iskarta, Tesadüfi Av, Gırgır, Bycatch, Discard, Incidental Catch, Purse Seining
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
KUZEY EGE DENİZİ GIRGIR AĞLARINDA HEDEF DIŞI AVKOMPOZİSYONUNUN ARAŞTIRILMASIÖZETGırgır balıkçılığı Dünya ve Türkiye'deki su ürünleri avcılığının büyük bir kısmınıoluşturmaktadır. Avcılık esnasında gırgır ağlarına hedef türlerin dışında hedeflenmeyentürlerde yakalanmaktadır. Hedeflenmeyen türlerin ıskarta olarak atılması dünya çapında ticaribalıkçılar arasında oldukça yaygındır ve yaklaşık yıllık 7,3 milyon ton olduğu tahminedilmektedir. Ticari balıkçılığın ekolojik olarak sürdürülebilmesi için birçok gelişmiş dünyaülkesi hedef dışı av için politikalar geliştirmektedirler. Hedef dışı balık türlerinin vemiktarlarının belirlenmesi, balıkçılık yönetiminde hesaba katılmayan ölüm oranlarınıntespitinde çok büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmada Çanakkale bölgesinde faaliyet gösteren gırgır tekneleri ile yapılanörneklemelerde toplam 33 tür balık ve 1 tür yumuşakça yakalanmıştır. Örneklemelerde, hedeftürler 9 tür, tesadüfi türler 7 tür ve ıskarta türler 18 tür yakalanmıştır. Toplam av miktarının%74,73 hedef türler, %0,17 tesadüfi türler ve %25,11 `ini ıskarta türler oluşturduğugözlemlenmiştir. Iskarta olarak atılan türlerin %99,65 inin çaça balığı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF PURSE SEINE BYCATCH COMPOSITION IN NORTHAEGEAN SEAABSTRACTMost of the fisheries production in Turkey as well as in the world comes from purseseine fishery. Not only target species but also bycatch species are caught during purse seinefisheries. Discard of the bycatch is commonly practiced by the commercial fisheriesworldwide and is estimated as 7,3 million tons annually. In order to ecologically sustaincommercial fisheries many developed countries are setting up bycatch policies. Estimation ofthe amount and identification of the bycatch species is an important part of the unaccountedmortality rates for fisheries management.In this study, surveys were conducted with the Canakkale purse seine fisheries fleet anda total of 34 fish species were captured. During this survey total of 9 target species, 7incidental species and 18 discard species were caught within the purse seine fisheries. Totalcatch rates included about 74.73% of target species, 0.17% of incidental species and 25.11%of discard species. European sprat (Spratus spratus) was the most dominant (99.65%).