Atikhisar Baraj Gölü'nde tatlısu kefali (Leuciscus cephalus L., 1758) avcılığında kullanılan monofilament uzatma ağlarının seçiciliği
The selectivity of monofilament gill nets used in catch of european chub (Leuciscus cephalus L., 1758) in Atıkhisar Dam
  1. Tez No: 185952
  2. Yazar: ÖZGÜR CENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ÖZEKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Seçicilik, Ağ Göz Açıklığı, Atikhisar Barajı, Tatlısu kefali, Selectivity, Mesh size, Atikhisar Dam, European Chub
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada, 28-32-36 mm göz açılığına sahip galsama ağlarının seçiciliközelliklerinin belirlenmiştir. Yapılan çalışma Ekim 2005-Mayıs 2006 tarihleri arasındagerçekleştirilmiştir. Ağların seçiciliğinde Holt (1963) tarafından geliştirilen tahminyönteminden yararlanılmıştır.28-32-36 mm ağ göz açıklığında tatlısu kefali balığının optimum yakalanma boyusırasıyla 23.06, 26.36 ve 29.65 cm olarak bulunmuştur. Hesaplanan ortak seçicili faktörü veortak standart sapma ise sırasıyla 8.238 ve 1.687 dir.Atikhisar Baraj'ında tatlısu kefalinin ilk üreme boyu ile avcılıkta kullanılan 28, 32 ve 36mm'lik ağların optimum yakalama boyları karşılaştırılmıştır.Buna göre, her üç ağın tatlısukefali stokları üzerinde bir av baskısı oluşturmadığı tespit edilmişitir.
Özet (Çeviri)
In this study, gill nets which 28, 32, 36 mm mesh size was determinated thecharecteristics of their selectivity. The study was carried out between October 2005 and 2006May. Selection method developed by Holt (1963) was used to find the selectivity parametersof the gill nets.The optimum catch lengths of European chub were estimated 23.06, 26.36 and 29,65cm for 28, 32 and 36 mm mesh size, respectively. Common selection factor and standarddeviation were determinated as 8,238 and 1,687, respectively.Lenghts at first maturity of European chub in Atikhisar Dam were compared with theoptimum catching lenghts of the monofilament gill net. Gill nets 28-32-36 mm mesh sizedo not cause the overfishing on the European Chub population.