Üzümden (Vitis vinifera L.) izole edilen polifenol oksidaz enziminin özelliklerinin belirlenmesi
Isolation and properties of grape (Vitis vinifera L.) polyphenol oxidase
- Tez No: 185958
 - Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE PEKYARDIMCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L, Üzüm, Polifenol Oksidaz, PPO, BitkiFenolikleri, Elektroforez.i, Vitis vinifera, Polyphenol Oxidase, PPO, Grape, Plant Phenolics, Electrophoresis.ii
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÜZÜMDEN (Vitis Vinifera L.) İZOLE EDİLENPOLİFENOL OKSİDAZ ENZİMİNİNÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİZehra ÖNEZAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCIPolifenol oksidaz (PPO) enzimi İzmir üzümü (Vitis vinifera L.)'nden ekstrakte edilmişve amonyum sülfat çöktürme, diyaliz, jel filtrasyon kromatografisi yöntemleri ilesaflaştırılmıştır. Amonyum sülfat çöktürme ve diyaliz işlemlerinden sonra elde edilenörnek, PPO enziminin karakterizasyonu için kullanılmıştır. Bu amaçla, optimum pH vesıcaklık değerleri farklı substratlar kullanılarak belirlenmiştir. PPO enziminin en iyisubstratının katekol olduğu bulunmuştur. Bu substrat için optimum pH ve sıcaklıkdeğerleri sırasıyla 7,2 ve 25 oC olarak belirlenmiştir. Km ve Vmax değerleri katekol ilesırasıyla 3,65 mM ve Vmax 507,2 âA dak-1 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada altı adetinhibitör ile çalışılmış ve en etkili olanların sodyum azid, sodyum dietilditiyokarbamatve tiyoüre oldukları bulunmuştur. Enzimin poliakrilamid jel elektroforez (PAGE)çalışmaları da yapılmıştır.2006, 87 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisISOLATION AND PROPERTIES OF GRAPE (Vitis Vinifera L.)POLYPHENOL OXIDASEZehra ÖNEZAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCIPolyphenol oxidase (PPO) of İzmir grape (Vitis vinifera L.) fruit was extracted andpurified through (NH4)2SO4 precipitation, dialysis, gel filtration. The sample obtainedfrom ammonium sulfate precipitation and dialysis was used for characterization of thePPO. For this aim, optimum conditions, i.e., pH, temperature were determined withdifferent substrates. The best substrate of the PPO was found to be catechol. OptimumpH and temperature were found 7,2 and 25 oC for this substrate. Km and Vmax valueswere 3,65 mM and 507,2 âA dak-1 with catechol, respectively. Six inhibitörs weretested in the study and the most effective was found to be sodium azide, sodiumdiethyldithyocarbamate and tiourea. Polyacrylamide gel electrophoresis studies of thisenzyme were performed.2006, 87 pages