Bayan giyim mağazalarında doğal ve yapay ahşap malzemenin kullanımı ve mekan tasarımına etkileri
The application of natural and artificial wooden material within clothing stores and its effects on interior design
  1. Tez No: 185978
  2. Yazar: ÖZGE ÖRSÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. NURAN YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal ve Yapay Ahşap, Üst Yüzey İşlemleri, Bayan giyim, Mağaza, İç mimariI, Natural and Artificial Wood, Upper Surface Treatments, Women?sClothing, Shopping, Interior Design.I
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Ö ZETAhşap, tüm zamanların malzemesidir. Doğal görüntüsü, doku ve rengindekiçeşitlilik insanlar için vazgeçilmez olmuştur.Yapay ahşap malzemeler, endüstrileşme ile meydana gelen değişimlerinsonucunda oluşturulmuştur. Kaynağı, doğal ahşap olan bu malzemeler, farklıözellikler kazandırılarak, yeni tasarımlara araç olmuşlardır. Geniş biçim ve yüzeyolanaklarıyla yapay ahşap, tasarımcılar için önemli bir anlatım aracıdır.Giyim, kadınların toplumdaki statülerinin bir göstergesidir. Giyimi şekillendirenmoda kavramı ise, kadınların kimliklerini ifade ettikleri bir dildir. Kadınlar, modasektörünün asıl hedefleridir.Bu çalışmada, kadınlar için vazgeçilmez olan, giyim kavramı ile doğal ve yapayahşabın, kadın modasının teşhir alanları olan bayan giyim mağazalardaki kullanımıincelenmiştir. Bayan giyim mağazalarında iç ve dış mekan kurgusu hakkında genelbilgiler verilmiştir. Bayan giyim mağazalarının bölümlerinde kullanılan doğal veyapay ahşap malzemeler belirtilmiş ve mekana neler kattıkları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWood is the material of all times. Its natural appearance and the variety withinits texture and color have rendered wood indispensable for human beings.Artificial wooden materials have been fabricated as the consequence of changesresulting from industrialization. Acquiring new specifications, these materials, whosesource of origin is natural wood, have served as means for new designs. With a widerange of form and surface alternatives, artificial wood has become a major tool ofexpression for designers.Clothing is one of the indicators of women?s status within the public. In thissense, fashion, which shapes clothing, is a language that enables women to expresstheir identities. Thus, women are the main objective of the fashion industry.In this study, the concept of clothing and the use of natural and artificial wood inwomen?s clothing stores -the exhibition sites of female fashion industry- areanalyzed. General information on interior and exterior spatial arrangements withinwomen?s clothing stores is provided. The types of natural and artificial woodenmaterials applied in various sections of the selected stores are determined and theircontributive effects on the spatial organization are evaluated.