Muhammed B. Mustafa Akkirmani' nin İklilü't-Teracim adlı eserinde felsefi kavramlar
Philosophy ideas in the work called 'İklilü't-Teracim' of Muhammed B. Mustafa Akkirmani
  1. Tez No: 186011
  2. Yazar: NESLİHAN DAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEVDET KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Akkirmâni, İklilü't-Terâcim, Tabiat, Metafizik, Akkirmâni, Iklilü?t-Terâcim, Nature, Metaphyssics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Muhammed b. Mustafa Akkirmâni, XVIII. yy. Osmanlı döneminde yaşamıştır.Akkirmâni, çok yönlü ilim ve devlet adamı olarak birçok önemli görevlerdebulunmuştur. Akkirmâni; Felsefe, Kelam, Tefsir, Hadis, Fıkıh ve dil alanıyla ilgilibirçok eser kaleme almıştır. O'nun Felsefe ile ilgili yazmış olduğu ?İklilü't-Teracim?adlı eseri Osmanlı felsefi düşüncesini yansıttığı için çok önemlidir.Çalışmamız bu eserdeki bilgileri göz önünde tutarak oluşturmaya çalıştık. AyrıcaEflatun, Aristo ve İslâm dünyasında yetişmiş olan Fârâbû, İbn Sûnâ ve Gazâli gibidüşünürlerin görüşleri yanında yer yer kelamcıların görüşlerine de yer verdik.
Özet (Çeviri)
Mohammed b. Mustafa Akkirmani lived at the time of Ottoman (XVIII. century)Akkirmani had been on many significant duties as multiway scient and statement.Akkirmani wrote out opuses related to Philosophy, Islamic theology, commenting enthe Koran hadith, figh and the linguistic.?Iklilü?t-Terâcim? written about Philosophy by him is very important because ofreflecting Ottoman Philosophical thoughts.We have studied considering the knowledge of that opus beside this, we alsobenefited from the opinions of important thinkers Eflatun, Aristo and the ones educatedin Islam word as.