Şüra kavramı ve siyasi niteliği
The concept of shura consultation and its political character
  1. Tez No: 186105
  2. Yazar: ÖZKAN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Şura, Vekalet, bi'at, İcma, İstibdat, Hürriyet, Eşitlik, Egemenlik.100, shura/consultation, wakalah, concencus, freedom, equality, independence.101
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Şura, bireysel hayatta, ailede, toplumda ve devlet yönetiminde, yöneticive halk diyalogunu kurmada insanların her kademede uygulayabilecekleri birilkedir.İslam'da sosyal bir ilke olarak şura kavramının incelendiği bu tezinbirinci bölümünde, şura kelimesinin lügat ve terim anlamları ile şura ileilişkilendirilen kavramlar üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde, ilk olarak şuranın önemi açıklanmış, ardından şuraüyelerinin nitelikleri, şura heyetinin oluşumu, şuranın gerekliliği, şuranınbağlayıcılığı ve veto yetkisi ele alınmış ve son olarak da şuranın çeşitli türlerive hayatın farklı yönlerin üzerindeki katkıları gösterilmiştir.Kur'an-ı Kerim'in siyasi sahayı ilgilendiren hususlarda bir düzenlemedebulunmak yerine her zaman her yerde uygulanabilecek genel esaslarlayetindiği görülür. Bunun hikmeti, müslümanların her konuda çağıngereklerine göre en makul ve adil düzenlemeyi yapabilmeleridir. Kur'anû birilke olan şuranın da bireysel ve sosyal hayatın her alanında uygulanmasıgerekmekle birlikte, tatbik biçimiyle ilgili düzenlemenin çağın gerekleri veilmû ilerlemelere göre müslümanların sorumluluğuna bırakıldığı tezle ulaşılanbir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Consultation is a principle which individuals could benefit in everyaspects of life such as daily lives, family, social and governmental issues and itcould also be used as s ground for communication between rulers and public.Shura as a social principle of Islam is analysed in the first chapter of thethesis together with other conpects which associate with it.In the second chapter, first the importance of shura is dealt with and thenthe qualification of its members and how they formed are tacled before wetreated it as a necessary and binding institution. After that we have givenmany kinds of shura with is contribution to life with its many aspect.It could easily be seen that the holy Qur?an just gives same generalprinciple upon which many individual issues can be based. AccordinglyMuslims of every age can find suitable solutions to their characteristicsproblems under the light of these general principles. We have concluded aftera long survey that the applications of shura with these general principles areleft the individuals who need them, and in doing so they also use their reasonand experience. That means shura is not fed only by traditional principles, butindividual reason and experience.