Öncesi ve sonrasıyla Türkiye'nin Kıbrıs üzerindeki garantörlük hakkı
Turkey's guarantee in Cyprus
  1. Tez No: 186136
  2. Yazar: YUSUF HACEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN SİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs sorunu, Garantörlük Antlaşması, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Uluslararası hukuk...IV, Cyprus question, The Treaty of Guarentee, Turkey, TheTurkish Republic North of Cyprus, Grek Cypriots, Europe Union, Union Nations, Grecee, The International Law?sV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZETÖNCESİ VE SONRASIYLA TÜRKİYE'NİN KIBRIS ÜZERİNDEKİGARANTÖRLÜK HAKKIYUSUF HACEKKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜTARİH ANA BİLİM DALIDANIŞMAN: Yard. Doç. Dr. Abdurrahman SİLERYıl: 2005, Sayfa: 110Jüri : Yard. Doç. Dr. Abdurrahman SİLERDoç. Dr. Ahmet EYİCİLDoç. Dr. Haluk ALKANKıbrıs sorunu, Türkiye'nin önemli bir dış politika sorunudur. Tarihû,jeopolitik ve stratejik nitelikli birtakım önemli sebeplerle, Türkiye, Kıbrıs'lasiyasi, ekonomik ve kültürel bağlarını sıkı bir biçimde devam ettirmekzorundadır. Ancak çok ilginçtir ki, Batı dünyası, Türkiye'nin AB'ye üyeolma arzusunu kullanarak, bu kadar önemli ve hayati olan Kıbrıs sorunundaTürkiye'yi sürekli taviz vermeye zorlamaktadır... Konunun temelinde ?tarihûgerçekler? yer aldığı için, bu çalışma 1960 Garanti Antlaşması'nın öneminivurgulayarak, Kıbrıs sorununu açıklamayı amaçlamaktadır.Kıbrıs sorununun daha iyi anlaşılması amacıyla bu çalışmada,başlangıçtan günümüze kronolojik bir bakışla, Kıbrıs'ın tarihine özetle yerverildi. Bu kısa tarihçenin verilmesinde olduğu gibi, Kıbrıs sorununun diğeryönlerinin ele alınmasında da, konuyla ilgili kaynakların (belgeler, kitaplar,basın, makaleler vb.) büyük bir kısmı araştırıldı.1878'den beri, Kıbrıs Türklerine ve Türkiye'ye büyük haksızlıklaryapılmıştır. 1878-1960 İngiliz yönetiminde ada Rumlaştırılmak istenmiş;1960-1974 döneminde Türklerin katliamlarla yok edilmesi plânlanmış;1974'te, başta 1960 Garanti Antlaşması olmak üzere, uluslararasıantlaşmalar ihlal edilerek adanın Yunanistan'a ilhakı amaçlanıp, 1960 KıbrısCumhuriyeti ?Enosis? uğruna yok edilmiştir. Türkiye ise, 1960 GarantiAntlaşması'na dayanarak, garantör devlet sıfatıyla 1974 Kıbrıs BarışHarekâtı'nı yapmıştır. Yani, 1960'tan beri, konunun odak noktası olanGaranti Antlaşmasına uygun hareket eden, sadece Türk tarafı olmuştur.Buna rağmen Türkiye'den ve KKTC'den tavizler istenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMA ThesisTURKEY?S GUARANTEE IN CYPRUSYUSUF HACEKDEPERTMAN OF HİSTORYINSTUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMSupervisor: Assist. Prof. Dr. Abdurrahman SİLERYear: 2005, Pages: 110Jury : Assist. Prof. Dr. Abdurrahman SİLER: Assoc. Prof. Dr. Ahmet EYİCİL: Assoc. Prof. Dr. Haluk ALKANCyprus question is Turkey?s on foreing policiy affair which comes first.Due to same important reassons qualifled historical, geographical and strategic.Turkey has to continue it?s political, economic and culturel connections severelywith Cyprus. But it is very interesting that The Western World always forceTurkey to compensating, at Cyprus question which was very important and vitalfor having known Turkey?s desire to be member to EU. As historical reals exist inthe subject?s base, this study aims to contribute to Cyprus question.After wiriting about a chronology of cyprus history, and carefully goingover the sources, including documents, books, media, articles, ect.Since 1878, ıt was done big unjustices both the Turkey and Turks ofCyprus. In administration of 1878-1960 English, the island was wanted to be doneGreek, in period of 1960-1974, Turkish was planed to be killed with massacre, in1974 the international agreements were infirijed and it was aimed the island?sannextion to be Greece. 1960 Republic of Cyprus was cradicated for the sake of?Enosis?. Turkey did peace operation of Cyprus acording to Treaty of Guarentee.Turkey has been on the rightful side because she protects Turkish Cypriots frombeen extermineted by the Greek Cypriots. It is abvious that things is demondedfrom Turkey and Turkish Republic North of Cyprus.Either EU must do member Turkey and The Turkish Republic North ofCyprus with egual rights or admit having commited on international law?s offenceby doing complare member against Treaty of Guarantee in 1960.