AB sürecinde içişleri politikaları bağlamında İçişleri Bakanlığı'nda yeniden yapılanma
Structural changes in home affairs in the context of European integration
- Tez No: 186135
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HARUN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: European Union, Harmonization Process, Public Administration, Home Affairs, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜKAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALIÖZETAB SÜRECİNDE İÇİŞLERİ POLİTİKALARI BAĞLAMINDA İÇİŞLERİYÜKSEK LİSANS TEZİBAKANLIĞINDA YENİDEN YAPILANMASAMET ERCOŞKUNDANIŞMAN: Yrd.Doç.Dr. Harun ARIKANYıl:2006, Sayfa:72Jüri: Yrd.Doç.Dr. Harun ARIKANDoc..Dr. Uğur YILDIRIMDoç.Dr. Muhsin KARBilindiği üzere Türkiye ile Avrupa Birliği arasında müzakere süreci Ekim 2005tarihinden itibaren fiilen başlamıştır. Kuşkusuz içişleri ve adalet ile ilgili alanlarda Türkiye ileAvrupa Birliği arasında uyumlaştırma konusu, müzakere sürecinin önemli unsurlarındanbirisini oluşturmaktadır. Bu arka plan çerçevesi içerisinde, bu tezde Türkiye' nin adalet veiçişleri politikasının Avrupa Birliğinin adalet ve içişleri politikası ile ne derecede uyumgösterdiği ve hangi alanlarda Türkiye' nin reformlar yapması gerektiği detaylı bir şekilde elealınacaktır. Çalışmada, Avrupa Birliği'nin Türkiye' nin iç politikasına ne derecede etkiettiğinin incelenmesi yanında, Türk kamu yönetiminin temel karakteristiği ile AB Kamuyönetiminine egemen olan temel presipler arasında ne gibi farkların olduğu irdelenecektir. Bubağlamda tezin konusu olan adalet ve içişleri alanında Türk kamu yönetimi prensipleri ileAB kamu yönetimi prensipleri hukuksal, kurumsal, personel ve işlevsellik açılarındankarşılaştırılarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada ileri sürülen temel sav, Türkiye'dehızlı bir şekilde uygulamaya koyulan uyum sürecinin büyük ölçüde hukuksal ve kurumsaldüzenlemeleri içerdiği, ancak işlevsellik ve personel yönetimi açısından ise reform sürecininyetersiz kaldığı görüşüdür. Bu durumun şüphesiz, ?ucu açık müzakere? sürecinde AvrupaBirliği-Türkiye ilişkilerinde önemli bir sorun olarak ortaya çıkması kaçınılmazdır.Anahtar Kelimeler : Avrupa Birliği, Türkiye, kamu yönetimi, içişleri, müktesebata uyum.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATIONINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA ThesisSTRUCTURAL CHANGES IN HOME AFFAIRS IN THE CONTEXT OFEUROPEAN INTEGRATIONSAMET ERCOŞKUNSUPERVİSOR: Asst. Prof. Dr. Harun ARIKANYear:2006, Pages:72Jury : Asst.Prof.Dr. Harun ARIKANAsoc.Prof.Dr. Uğur YILDIRIMAsoc.Prof.Dr. Muhsin KAROn 5 of December, the EU has started an accession talks with Turkey. Harmonization processin Turkish law with the EU law (EU acquies communautire) in the area of Justice and HomeAffairs (JHA) has become an important subject on the agenda of EU-Turkey accessionnegotiations. In this context, this thesis analyzes the question as to whether Turkish law hasbeen compatible with the EU norms in the area of Justice and Home Affairs. It also examinesreforms that Turkey needs to undertake in order to harmonize its Justice and Home Affairswith the EU norms. Furthermore, this study will assess to what extent the EU has impactedon Turkish domestic politics on the subject. In this context, principles of TurkishAdministration System in the area of JHA will be compared with basic principles of EUAdministration System.The main argument of the thesis is that reform processes in Turkey seem to havecovered legal and institutional changes. However, these reforms have largely failed toproduce an effective administration system, due to a lack of employees? policy and a lack ofeffective institutional structure. This will naturally cause serious concerns in EU-Turkishrelations in general and Turkey?s accession process, in particular.