Türklerin islamiyeti kabulünün sosyolojik analizi
Religious conversion of Turks into Islam and its sociological analysis
- Tez No: 186137
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ALİ KİRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Din, Din Değiştirme, Din Değiştirme Modelleri, Türkler, Religion, Religious Conversion, Religious Conversion Models, Turks
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİTÜRKLERİN İSLAMİYETİ KABULÜNÜN SOSYOLOJİK ANALİZİVolkan SARIKSÜSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜFELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALIDANIŞMAN: Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali KİRMANYıl: 2005 Sayfa: 77Jüri: Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali KİRMANProf.Dr. Hüsnü Ezber BODURYrd.Doç.Dr. Nuri KAHVECİDin değiştirme olgusu, çok eski tarihi dönemlere kadar uzanmaktadır. Ancak dinsosyolojisi alanında bilimsel alanlara konu olması oldukça yenidir. Bunun yanında, çokboyutlu ve oldukça karmaşık bir olgu olan din değiştirme, bir anda olup biten bir hadisedeğildir; içerisinde çeşitli model, motif ve yaklaşımı barındıran bir süreç işidir.Bir kişinin bile inancını değiştirmesinin zor olduğu düşünüldüğünde bir milletin bir dindendiğer bir dine geçişi bir kat daha zordur. Bu nedenle geçiş, aylar yıllar alan uzun bir süreçişidir. Türkler de İslam dinine geçerken üç asır gibi uzun bir süreçten geçmiştir. Dindeğiştirme olgusu ile ilgili geliştirilen bazı model, motif ve yaklaşımlarda bu süreci geçirirkenetkili olduğu görülmektedir. Bunun yanında, Türklerin eski inançlarıyla İslam dini arasındakibenzerlik ve uyum Türklerin Müslüman olmasında önemli bir etkiye sahip olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMA ThesisRELIGIOUS CONVERSION OF TURKS INTO ISLAM AND ITSSOCIOLOGICAL ANALYSISVolkan SARIDEPARTMENT OF PHILOSOPHY AND RELIGION SCIENCEINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMSupervisor: Ass.Prof. Mehmet Ali KİRMANYear: 2005 Pages: 77Jury: Ass.Prof. Mehmet Ali KİRMANProf.Dr. Hüsnü Ezber BODURAss.Prof. Nuri KAHVECİReligious conversion extends to very ancient historical eras. However its being of subject tothe area of religion sociology is almost new. In addition, religious conversion, which is manydimensional and a quite complex fact, is not a sudden event; it is work of a process, whichencapsulates various models, motives and approaches.Thinking that the religious conversion even for a single person is quite difficult, the religiousconversion of a whole nation from one religion to another one is of course much moredifficult. Because of this reason, conversion is work of a process, which takes months evenyears. Turks have passed a process of three centuries during the conversion into Islam. It isseen that some models, motives and approaches related to the religious conversion have beeninfluential on this conversion. Besides, the similarity and harmony between the former beliefsof Turks and Islam has an important effect as well.