512 numaralı mufassal tahrir defterine göre 1571-1572 yıllarında Cebele Sancağı
Sanjaq of cabala in 1571-1572 according to the tahrir defter numbared 512
  1. Tez No: 186215
  2. Yazar: DİLEK ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENVER ÇAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cebele, Tahrir Defteri, Sancak, Cabala, Tahrir Defter, Sanjaq
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Osmanlı Devleti'nin en önemli arşiv kaynaklarından biri de Tahrir Defterleridir.Bu çalışmada, 512 Numaralı Tahrir Defteri'nin ışığında, 1571-1572 yıllarında Cebelesancağının idari yapısı, fiziki görünümü, nüfusu ve iktisadi durumu tespit edilmeyeçalışılmıştır.Cebele sancağı söz konusu tarihte 11 nahiye ile 433 köy ve 1147 mezraaya taksimedilmişti. Sancak merkezi olan Cebele şehri ise bu zamanda idari bakımdan 5mahalleden meydana gelmekteydi.Sancak, nüfus bakımından fazla kalabalık değildi. Takriben 2.163 şehir nüfusu,51.730 nahiyelerin nüfusu olmak üzere toplam nüfus 53.893 idi. Sancakta, nüfusunönemli bir kısmını Nusayrûler teşkil etmekle birlikte Müslümanlar ve Hıristiyanlar dayaşamaktaydı.
Özet (Çeviri)
In our study, we examined the stuations of the administration, physical,demographic and economic of the Sanjaq of Cabala in 1571-1572 according to theTahrir Defter numbared 512.In that time, the Sancaq of Cabala contained 11 districts, 433 villages and 1147hamlets. Also, the city of Cabala was divided into 5 quarters.The populatin of sanjaq of Cabala was not crowded in 1571-1572. Around thepopulatin of the city was 2.163. Also, the populatin of the districts were 51.730.Howewer, the population of the sanjaq was about 53.893. The most of the populationwas consist of Muslims. Howewer, Christians were living in the sanjaq.