Hasan Cemali Baba, hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
Hasan Cemali Baba, analysis of his life, art and works
- Tez No: 186531
 - Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TORUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Literature, Religous-Misticism Türkish Literature, Misticism, Alevûlik, Bektaşûlik, Hasan Cemâlû Baba
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 440
Özet
XIV. yüzyıldan itibaren Anadolu'da şekillenmeye başlayan Bektaşilik hareketi,XVI. yüzyılda sistemleşerek günümüze kadar etkisini sürdürmüştür. Bu etkinin birsonucu olarak Bektaşilik öğretilerini işleyen bir çok şair ve yazar ortaya çıkmıştır. XIX.yüzyılın ikinci yarısı ile XX. yüzyılın ilk çeyreğinde Tekirdağ'da yaşayan HasanCemâlû Baba da dönemin Bektaşû şairlerinden biridir.Çalışmamızda Hasan Cemâlû Baba'nın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgiverilmiştir. Eserleri Arap alfabesinden Latin alfabesine aktarılmış ve eserlerin din,tasavvuf, cemiyet yönünden incelemesi yapılmıştır.Hasan Cemâlû Baba bir Bektaşû ?Baba?sıdır. Hem manzum hem de mensureserler yazmıştır. Eserlerinde, Dinû-Tasavvufû Türk Edebiyatı'nın ve Bektaşûliğinbelirgin özellikleri görülmektedir.Anahtar Kelimler: Edebiyat, Dinû-Tasavvufû Türk Edebiyatı, Tasavvuf, Alevûlik,Bektaşûlik, Hasan Cemâlû Baba,
Özet (Çeviri)
Bektaşû trend, which started in Anatolia since XIV th century, has maintained itsnotion up to now forming their norms in XVI th century. As result of this effect, manypoets and writers who reflected Bektaşû norms in their norms emerged.n last XIX th and early XX th century Hasan Cemâlû Baba, who lived inTekirdağ, was one of the Bektaşû poets of this period.n our study, Hasan Cemâlû Baba?s life, literature and works one explained. Hisworks were translated from Arabian to Latin Alphabet and analysed from the view ofreligion, misticism, society.Hasan Cemâlû Baba is a a ?Baba? of Bektaşû. He wrote both poems and proses.The effects of Religous-Misticism Türkish Literature and Bektaşû are clerarly seen inhis works.