SSK sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışan hekimlerin görüşlerinin değerlendirilmesi
Assessment of the opinions of physicians working in education and resarch hospitals about the effects of the SSK health facilities? transfer to the Ministry of Health
- Tez No: 186548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: SSK Sağlık Tesislerinin Devri, Devlet Hastaneleri, Sağlık Reformu, Transfer of the Social Security Organization?s Health Facilities, StateHospitals, Health Reform
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sosyal Sigortalar Kurumuna (SSK) bağlı bulunan sağlıktesislerinin Sağlık Bakanlığı'na (SB) devredilmesi, bir çok açıdan önemli etkileri olan bir sağlıkreformudur. Bu etkilerden birisi, SB hastanelerinde çalışan hekimler ile ilgilidir, ancakhekimlerin bakış açısıyla devir politikasının etkileri hakkında yapılmış bir çalışma mevcutdeğildir. Bu çalışmanın amacı, SSK sağlık tesislerinin SB'ye devredilmesine ilişkin eğitim vearaştırma hastanelerinde çalışan hekimlerin görüşlerini değerlendirmektir. Bu amaçla,13.03.2006?30.04.2006 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesipolikliniklerinde çalıştığı tespit edilen toplam 926 hekimin 740'ına (%80) araştırmacı tarafındangeliştirilen anket formu dağıtılmıştır. Toplam 310 hekim ankete cevap vermiştir (cevaplamayüzdesi: %42). Verilerin analizinde tanımlayıcı ve iki değişkenli istatistikler kullanılmıştır.Genel olarak, hekimlerin büyük çoğunluğu kendilerine, ailelerine ve kültürel faaliyetlereyeterince zaman ayıramadığını; çeşitli konularda kaynak yetersizliği sorunu yaşadığını; eğitim,araştırma, seminer, toplantı vb. faaliyetlere yeterince zaman ayıramadığını; hastalarla gerektiğigibi ilgilenemediğini; çalışma saatlerinde artış olduğunu; konsültasyon sürecinde güçlükleryaşadığını; tetkik yoğunluğunun, teşhisin konulmasını ve tedaviye başlanmasını geciktirdiğinive sosyo-demografik özelliklerinden dolayı hastalarla iletişim kurmakta güçlük çektiğinibelirtmişlerdir. Devir işleminin hekimler açısından olumlu olarak nitelendirilebilecek etkileri ileilgili olarak, devir sonrası SSK'lı kişilerin sağlık hizmetlerine erişim imkanının arttığı ve dahafazla vaka tanıma ve deneyim kazanma imkanının arttığı konularına hekimlerin büyükçoğunluğu katıldıklarını belirtirken, hekim olarak toplumda saygınlıklarının arttığı, daha fazlabireye sağlık hizmeti sunmaktan dolayı vicdani açıdan rahatlık hissedildiği ve artan hastasayısına bağlı döner sermaye gelirlerinde artış olduğu görüşlerine katılmadıkları belirlenmiştir.Hekimlerin incelenen konulardaki görüşleri cinsiyet, yaş, meslekte çalışma süresi, görev yapılanhastanede çalışma süresi ve çalışılan hastane değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlıfarklılık göstermiştir. Araştırma bulguları, birbirleriyle ilişkili ve sağlık hizmeti sonuçlarınıolumsuz etkileyebilecek, dolayısıyla düzeltici eylemde bulunulması gereken sorun alanlarınaişaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The transfer of Social SecurityOrganizations? (SSK) health facilities to the Ministry of Health (MoH) is a health reformwith important implications in a number of ways. One of its implications is pertinent tophysicians working in MoH hospitals. However, there exist no study that addressed theeffects of this transfer policy from the perspective of physicians. The purpose of this studyis to assess opinions of physicians working in education and resarch hospitals about theeffects of the SSK health facilities? transfer to the Ministry of Health on a variety of issues.For this purpose, a study questionnaire that was developed by the researcher was deliveredto 740 physicians of total 926 physicians (80%) working in polyclinics of Ankara NumuneTraining and Research Hospital, Ankara Training and Research Hospital, and AtatürkTraining and Research Hospital between March 13, 2006 and April 4, 2006, of whom 310responded to the questionnaire (a response rate of 42%). For data analysis, descriptive andunivariate statistics were performed. Overall, majority of physicians reported insufficienttime to spend for themselves, their families, and social entertainment; lack of resources;insufficient time for activites such as training, research, and meetings; a lack of interest inpatients due to patient overload; increasing work hours; delay in medical consultationprocess; delay in diagnosis and treatment process due to increasing number of examinationprocedures; and ineffective patient-physician communication due to the changing profile ofpatient socio-demographic characteristics. Regarding the effects of the transfer that could bethought of as positive effects, while majority of physicians agreed on an improved access ofSSK members to health care and having an opportunity to seeing more patients and thusgaining greater experience, they were disagree on greater respect for their profession, aclear conscience due to serving more patients, and increased income through the revolvingfund. Physicians? opinions on the issues exhibited statistically significant differences interms of gender, age, duration in the profession, duration in the employed hospital, and thehospital worked for. The findings indicate the areas that are interrelated and are likely toperversely affect health care outcomes, which call for corrective actions.