Sanayileşmenin Türkiye'deki kültürel değişmelerle ilişkisi
The fact of industrialize and its connection with the cultural in Turkey
  1. Tez No: 186660
  2. Yazar: AVŞİN AVŞAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP GÖKÇE AKGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, Kültürel Yozlaşma, Yabancılaşma, Sanayi Toplumu, Toplumsal Değişme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Sanayileşmenin Türkiye'deki Kültürel Değişmelerle lişkisiTezin Yazarı: Avşin Avşar Danışman: Yrd.Doç.Dr. Zeynep Gökçe AKGÜRKabul Tarihi: 13.07.2006 Sayfa Sayısı: IV(Ön Kısım)+ 83(Tez)Anabilim Dalı: SosyolojiSanayileşmenin ortaya çıkmasıyla birlikte, dünyadaki yaşam koşulları, felsefi anlayış vekültürde de değişim meydana gelmiştir. Lale devrinden bu yana yüzünü Batı'ya dönen Türktoplumunda da sanayileşmenin etkileri kültürel davranış kalıpları ve yaşayışında etkiliolmuştur.Bu çalışmanın araştırma problemi, sanayileşmenin Türk toplumu, üzerinde yozlaşmaya nedenolmasıdır. Çalışmada amaç; Sanayileşmenin Türk toplumu üzerindeki olumsuz etkilerininneler olduğunu açıklamaktadır. Bu bağlamda üzerinde yoğunlaşan düşünceler ise şunlarolmuştur:a) Sanayileşme, Türk toplumunun kültüründe olumsuz yönde değişime neden olmuştur.b) Türkiye'de özellikle son zamanlarda etkili olan yabancı kültür toplumun temel kurumlarıüzerinde yozlaşmaya neden olmuştur.c) Sanayileşme sonucu kentlere göç eden kitlelerde, kente uyum sorunu yaşanmıştır.d) Sanayileşmeyle dünyada oluşan ideolojiler, Türk toplumuna da girerek yabancılaşmayaneden olmuştur.Bu yargılar üzerinde yoğunlaşırken dokümantasyonel verilerden yaralanılmıştır. Çalışmanınsonucunda ise, şu sonuçlara varılmıştır:Sanayileşme, Türk toplumunun dinamiklerinde hasara yol açarak bir ideoloji niteliğigöstermiştir. Türk toplumuna yansıyan bu ideolojik süreç, kültürel yabancılaşmaya nedenolmuştur.Türk toplumu, kendi dinamiklerine bağlı, özgün bir dönüşüm gerçekleştirememiştir. Yinedeğer çatışmasıyla hızlanan toplumsal patlamalar yaygınlaş eğilimi göstermiştir.Özellikle Türk toplumunda gençler, yozlaşmanın en yoğun olduğu kitle olarak kendinigöstermektedir. Bunun arkasında da kırdan-kente göç sonucu gelen kesimin uyum sorunuyaşamalarıdır. Bu yönleriyle bakıldığında çalışmanın oldukça önemli pratik imaları olduğusöylenebilir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute Of Social Sciences, Abstract of Master?s ThesisTitle Of The Thesis : The Fact of Industrialize And Its Connection With The CulturalChanges ın TurkeyAuthor : Avşin Avşar Supervisor :Ass. Professor Zeynep Gökçe AKGÜRDate : 13.07.2006 Number of Pages : IV(Pre-Text) + 83 (Main Body)Department : SociologyWith emerging the fact of ındustrialization, there had been some changes in living conditions of theworld, philosophical intelligance and culture. In turkish culture that had turned its face to the thewest the effects of industrialization have became efficient in cultural behavioral model and life sincethe tulip age.The research question of this work: Industrialization has caused a big dejenaration on Turkishculture and today its effects are stil going on. Our objectivite in this work is to explain whatnegative influences industrialization have on Turkish society. These are the thoughts we are goingto concentrated on :a) Industrialization caused Turkish society culture to change in a negative way.b) In Turkey, foreign culture had corrupted the fundamental foundations of community.c) As a result of industrialization, some adaption diffuculties have been detected within thepeople who immigrated to the big cities.d) Ideologies that took shape by reason of industrialization caused estrangement by enteringTurkish culture.Intensifying on these judgements docümental data have been used. As result of research I havereached these consequences.Industrialization shows a characteristic of ideology by horming Turkish culture dynamics. Theideological proces that reflected on Turkish society caused cultural estrangement. Turkish societywasn?t able to realize a genuine transformation dependant on its own dynamics. Social explusion,quickening with value conflicts have grown up. In Turkey, we can see dejenaration denselyespecialy among youths. The reason lying under this ıssue is the adaption problem oh the peoplewho emigrated cities from rural areas. It can be said that this research has some practial allusions.Key Words : industrialization, cultural degeneration, estrangement, industry society, social change