Hendek savaşı (5/627)
The battle of Khandaq (5/627)
  1. Tez No: 186661
  2. Yazar: YASEMİN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LEVENT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hendek, Müttefik Müşrik Orduları, Gatafân, Yahudiler, Benû Kurayza, Khandaq, Allied Polytheist Armies, Gatafan, Jews, Banu Quraiza
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: HENDEK SAVAŞI (5/627)Tezin Yazarı: Yasemin Sarı Danışman: Doç. Dr. Levent ÖZTÜRKKabul Tarihi: 21 Haziran 2006 Sayfa Sayısı: IV (ön kısım) + 145 (tez) + 37 (ekler)Anabilimdalı: slam Tarihi ve Sanatları Bilimdalı: slam TarihiSavaşlar geçmişten bu güne toplumların siyasû yaşamında önemli bir yere sahip olmuş vesüreklilik arz etmiş bir olgudur. Hz. Peygamber devri siyasû yaşamı ile ilgili detayların tespitiiçin önem taşıyan bu konunun şu ana dek bilimsel kurallara uygun bir şekilde incelenmediğigörülmektedir.slam tarihinde dönüm noktası oluşturan Hz. Peygamber dönemi savaşlarından biri olanHendek Savaşı başlıklı bu araştırma, savaşın elde edilen detaylarını ortaya koyarak Hz.Peygamber devri siyasû yaşamının bir kesitinin anlaşılmasına katkıda bulunmayıhedeflemektedir.Araştırmamızda konumuzla ilgili bilgiler büyük ölçüde tarih, siyer ve megâzû kitaplarından eldeedilmektedir. Bu kitapların yanı sıra hadis, tefsir ve tabakât türü eserlerin de zengin bilgilersunduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca coğrafya kitapları da yerlerin tespiti bakımından kolaylıksunmaktadır.Araştırmamız neticesinde Hendek savaşını hazırlayan etkenlerin Benû Nadûr YahudilerininMedine'den sürülmeleri üzerine karşı propaganda eylemlerine geçtikleri ve Kureyş müşrikleriniikna ettikleri, Kureyş müşriklerinin Bedru'l-Mev`ıd'de verdikleri sözü yerine getirmemeleriüzerine karşı hareket için fırsat kolladıkları, müşrik kabilelerin de ganimet hırsına kapılarakgelen teklifleri kabul ettikleri ve bunun üzerine müttefik kabilelerin savaş hazırlıklarınabaşladıkları, bu durumu öğrenen Hz. Peygamber'in savunma savaşı yapmaya karar vererekSelmân'ın hendek kazma fikrini benimseyerek savaş hazırlıklarını başlattığı, ardındanMedine'ye gelen müttefik orduların Müslümanların hendek savunması ile karşılaştıkları ve uzunsüren mücadelenin neticesinde açlık, kıtlık ve şiddetli soğuğa dayanamadıkları için Medine'yiterk etmek zorunda kaldıkları, Hz. Peygamber ile anlaşmalı olan Benû Kurayza Yahudilerininanlaşmayı fesh ederek ihanet etmeleri üzerine cezalarının verilmesi için Hz. Peygamber'in BenûKurayza üzerine hareket başlattığı tespit olunmuştur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master?sTitle of the Thesis: THE BATTLE OF KHANDAQ (5/627)Author: Yasemin Sarı Supervisor: Assoc. Prof. Levent ÖZTÜRKDate: 21 June 2006 Nu. of Pages: IV(pre text) + 145(main body) + 37(appendices)Department: History of Islam and Islamic Arts Subfield: History of IslamThe battles have had a very important role in human life and society from the very ancienttimes on. It has seen that this theme interested with the reign of the Prophet Muhammedhasn?t studied detailly before.With this study titled as the Battle of the Khandaq we aim to contribute to be understood one ofthe gaps on the political life of the Prophet Muhammed?s reign.The informations interested with the study have been taken from the history, siyer, megâzi,books on a large scale, alongside with these books hadith, tefsir, biography books havepresented comprehensive information.The results of this study show us the books that we used that when Banu Quraiza Jews hadremoved from Medine attempted to the propaganda operations and persuaded Quraishpoliteists to the battle. Quraish politeists hadn?t fulfilled promise they made therefore theywatched for an opportunity. Politeists tribes are carried away booty greed. When Muslimslearned this case they started battle preparations. Afterwards allied politeist armies that cameto Medine were confronted with the Khandaq. Because of the poverty, the shortage andintensive cold they decided to leave from Medine. At the end Prophet Muhammed arrangedsudden attach Banu Quraiza Jews.