Makedonya'nın iç ve dış politika sorunları (1990-2006)
Internal and foreign policy issuse of Macedonia (1990-2005)
  1. Tez No: 186666
  2. Yazar: ABDÜLMECİT NUREDİNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ANAYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Makedonya, ç Sorunlar, Dış Sorunlar, Politikalar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Balkan yarımadası etnik, linguistik ve dinsel bakımdan dünyanın en karmaşık bölgelerininbaşında gelmektedir. Tarihin hemen-hemen her döneminde yoğun çatışmalara gebe olan bubölge, yaşanmış ve yaşanacak çatışmalarla dünya kamuoyunun tüm dikkatlerini üzerinetoplamıştır. Bölgenin özelliği çatışmaların sadece Balkan devletleri arasında, olmaması,devletlerin içinde de ayrı etnik ve dinsel yapılaşmalardan kaynaklanan ve iç savaş boyutlarınaulaşan çatışmaların yaşanmasıdır.kinci Dünya savaşından sonra çözülmeye mahkûm temeller üzerine, Avrupa merkezidevletlerin güç mücadelesini derinleştirecek bir yapıda oluşturulan Yugoslavya, iki kutupludünya düzeninin sona ermesiyle beraber yoğun çatışmaların yaşandığı bir arena halinegelmiştir.Makedonya ise bu coğrafyanın kilit noktasıdır. Makedonya Cumhuriyeti'nin bir bağımsızdevlet olarak uluslararası sahneye çıkışının bölge üzerinde yarattığı etkinin yanında ülkeiçindeki azınlık talepleri, ülkenin jeostratejik önemini vurgulamaktadır. Makedonya'nın hemkendi içinde yaşadığı etnik sorunlar, hem de komşu ülkeler ile sorunların temelinde,Makedonya'nın tarihi ve coğrafyası yatmaktadır.Yunanistan'ın da tıpkı Makedonya'nın olduğu gibi Slav ve Arnavut kökenli etnik guruplarbulunmaktadır. Makedonya'daki etnik hareketlik başta Yunanistan'ı olmak üzere tüm komşuülkeleri doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda iç politikada yaşanan gelişmelerin dış politikasorunlarıyla bir bağlantının mevcudiyeti ele alınarak, bağımsız Makedonya Cumhuriyeti'ninstratejik konumu ne denli önemi olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Balkan Peninsula is in the lead of the most complicated regions, in the view ofethnic, religious and linguistic. This region that is subject of the most intense clashesin every term of history, has brought to the attention of the public opinion in the worldwith the actualised events and to be able to actualise. As being a feature of this region,it is that to become actualised clashes like domestic battles and based on the differentethnical and religious structurizes.After the second world war,Yugoslavia that was formed to give a power to thestruggles of the Central European States, has been like an arena where are lived themost intense clashes by the end of the world order as being two poles.And, Macedonia is the lock point of this geographia. Beside the Republic ofMacedonia as an independent State in the area of international, created an affect on theregion. t has an importance by the demands of the minorities and geostrategic.By thereason of the fact that Macedonia has its own history and geographical situation, it hasboth domestic troubles and problems with its border countries.There have been Albanian and Slavian ethnical groups in Greece as well, like inMacedonia and they affect Greece and the other border countries directly. Thus, weunderstand that the Independent Republic of Macedonia has obtained a strategicalimportance, as a result of the developments in the internal politics and foreing politicalissues.Kewords: Macedonia, Internal Issues, Foreign Issues, Politics