Nesîmî divanı anlam çerçevesi
Nesîmî divani semantic frame
- Tez No: 186758
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA SABİHA KUTLAR OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, anlam, anlambilim, anlam çerçevesi, Nesûmû Divanı, Language, meaning, semantics, semantic frame, Nesûmû Divanı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Metin üzerinde çözümleme niteliği taşıyan bu çalışmada anlambilimin temelgörüşlerinden hareketle Nesûmû Divanının anlam çerçevesi çizilmiştir. Çalışmamızın asılamacı, klasik edebiyat metinlerinin modern anlambilimin verileri ışığındadeğerlendirilmesidir. Böylece klasik edebiyat metinlerinin çözümüne yeni bakış açılarıgetirilmesi hedeflenmektedir. Çalışmamızda öncelikle dil, anlam, anlama, anlambilim, anlamçerçevesi vb. kavramları açıklanmış, bu kavramlar doğrultusunda oluşturulan kuramlarNesûmû Divanına uygulanmıştır. Kavramlar ve terimler izah edilirken modern tanımlamalartemel alınmıştır. Ancak kavram ve terimlerin Klasik edebiyatımızdaki eski karşılıklarıüzerinde de kısaca durulmuştur. Divan incelenirken klasik divan çözümleme yöntemlerindende istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which analyzes a passage, the semantic frame of Nesûmû Divanı wasahaped by means of the main views of semantics. The main aim of the study is to evaluate thepassages of classic literature in the light of semantic data. In this way, it is aimed to putforward new points of wiev on the analysis of the passages of classical literature. In the study,first of all the phrases such as language meaning comprehension semantics and semanticframe were explained. The theories formed by means of these phrases were applied to NesûmûDivanı. The phrasses are and terms explained by means of the modern definitions.Nevertheless the old equivalents of the phrases and terms were also mentioned shortly. Whileinvestigating the Iyrics the methods of classic Iyric analysis were employed as well.