Endüstri alanında çalışan bireylerin iş doyumu düzeylerinin iş güvenliği algıları açısından incelenmesi
The investigation of industrial workers' work satisfaction levels from the of view of workers' organizational safety
- Tez No: 186786
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN ABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: ş Güvenliği Algısı, ş Doyumu, Endüstri Çalışanları, organizational safety perceptions, work satisfaction, industrial workers.Keywords:
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma; Endüstri alanında çalışan bireylerin iş doyumu düzeyleri ile iş güvenliği algılarıarasında bir ilişki olup olmadığını inceleyerek, çalışanlarda iş doyumu ve iş güvenliği algısınıyükseltmek amacıyla yapılmış bir çalışmadır.Bu amaçla araştırma Yalova'daki elyaf ve iplik alanındaki endüsti kuruluşlarının çeşitlikademelerinde çalışan bireyler üzerinde gerçekleştirilmiş ve çalışanlar tesadüfû yöntemlearaştırma kapsamına alınmıştır.Bu çalışmada veriler üç ölçme aracı ile toplanmıştır. Çalışanların iş güvenliği algı düzeylerinibelirlemek amacıyla Williamson ve arkadaşları tarafından (1997) tarafından geliştirilen vearaştırmacı tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan ? GÖ ş Güvenliği Ölçeği?kullanılmıştır. ş doyumları ise G. ncir (1990) tarafından geliştirilmiş olan“ DÖ ş DoyumuÖlçeği”ile belirlenmiştir. Demografik değişkenleri belirlemek amacıyla da araştırmacıtarafından hazırlanan Bilgi Formu kullanılmıştır.Endüstri alanında çalışan bireylerin iş doyumu düzeyleri ile iş güvenliği algıları arasında birilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla toplanan veriler One Way Anova Tekniği ileçözümlenmiştir. Sosyo-ekonomik düzey, Öğrenim Düzeyi ve çalışma kademeleri boyutları ileiş güvenliği algısı arasındaki ilişkiler ise f testi ile analiz edilmiştir.Araştırmalar sonucunda, endüstri alanında çalışan bireylerin iş doyumu düzeyleri ile işgüvenliği algıları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Buna göre işdoyumu düzeyi arttıkça iş güvenliğini algılama düzeyinin de arttığı, iş güvenliğini algılamadüzeyinin arttıkça iş doyumunun da arttığı görülmüştür. ş güvenliği algısının sosyoekonomik düzey ve eğitim düzeyleri açısından farklılaştığı bulunmuştur. Sosyo ekonomikdüzey ve eğitim düzeyi arttıkça çalışanların iş güvenliği algılarının da arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research, having studied whether there is any relation between the levels of work satisfactionand organizational safety perceptions of the industrial workers.Having such an aim, the researches have been carried out among 650 industrial workers fromvarious departments of industrial organizations on the field of fibers and filament production inYalova, and the workers were chosen coincidentally.In this study, the data are collected by means of three different measuring tool; `OSSOrganizational Safety Scale? which was developed by Williamson et al. in 19.., and adapted forTurkish by the researcher herself is used in order to detect organizational safety perceptions of theworkers, their work satisfaction levels are defined by 'Work Satisfaction Scale' which wasdeveloped by ncir (1990). In order to define the demographical variables, the Information Forms,which were prepared by the researcher herself, are used.The data, collected to define whether there was a relation between the levels of work satisfactionand organizational safety perceptions of the industrial workers, were analyzed by using One WayANOVA technique. The relation between the socio-economic level, education level, workplaceposition dimensions are organizational safety perseptions were tested by using f-test.According to the researches, it is found that there is a meaningful relation between the levels ofwork satisfaction and organizational safety perceptions of the industrial workers. According tothis it is seen that while the level of work satisfaction increases also organizational safetyperception level increases, while organizational safety perception level increases also the levelof work satisfaction increases. It is found out that organizational safety perception leveldifferentiate from the point of view of worker's socio-economic level and education level. It isseen that as socio-economic level and education level increases also organizational safetyperception level increases.