M.E.B. İslam Ansiklopedisi'ndeki Kur'ân ve tefsirle ilgili maddelerin eleştirel analizi
Critical analysis of the articles of the Qur'an and the exegesis in The M.E.B. Encyclopaedia of Islam
- Tez No: 186804
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT AYDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm Ansiklopedisi, Kur'ân, Kur'ân İlimleri, Tefsir, Oryantalizm, Encyclopaedia of Islâm, Qur?an, Sciences of Qur?an, Exegesis, Oriantalism
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
M.E.B. İslâm Ansiklopedisindeki Kur'ân ve Tefsirle İlgili Maddelerin Eleştirel Analiziadlı bu çalışmamızda, Oryantalistler tarafından hazırlanan ve Müslüman milletlerin tarih,coğrafya, etnografya ve biyografya bilgilerini içeren The Encyclopaedia of Islâm / İslâmAnsiklopedisindeki Kur'ân ve Tefsirle ilgili maddelerde bulunan yanlış, maksatlı yorum veiddiaları incelemeye çalıştık. Oryantalist yazarlar, ansiklopedide kavramları işlerkenkelimenin kökeninden, o konudaki İslâm âlimlerinin değişik görüşlerinden, farklırivayetlerden, yanlış anlama ve sübjektif yorumlarından hareketle bir takım iddialardabulunmaktadırlar. Başta vahyi inkâr ederek Hz. Muhammed'in Kur'ân'ı birilerindenöğrenerek oluşturduğunu söylemeye çalışmaktadırlar. Çalışmamızda onların bu iddialarınageçmeden önce birinci bölümde konunun anlaşılmasında büyük bir önem taşıyanoryantalizmi, The Encyclopaedia of Islâm'ı ve İslâm Ansiklopedisini tanıtmaya gayret ettik.İkinci ve üçüncü bölümlerde ise oryantalistlerin çalışmalarının sadece olumsuz yönleriüzerinde durarak ortaya koydukları iddialarını cevaplandırdık.Bu çalışma sübjektif bir yöntemle hareket eden oryantalistlerin çoğunun İslâm ve İslâmmûrası hakkındaki yanlış, saptırma, iftira ve iddialarının bu ansiklopedi maddelerinde dedevam ettiğini göstermektedir. Ayrıca bu çalışma ile İslâm âleminde oryantalistlere cevapolacak bir ansiklopedinin hazırlanmasının bir ihtiyaç olduğu ve bununla birlikte İslâmhakkında çok büyük çalışmaları bulunan oryantalistlere karşı mücadelede, aynı şekildebüyük bir araştırma gayreti içinde olmamız gerektiği de ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The Encyclopaedia of Islam was prepared by the Orientalists and it includes the history,geography, ethnography and biography of the Muslims. This study investigated the falsestatements and misinterpretation of the Orientalists about the items of the Qur?an andthe commentary of the Qur?an in the M.E.B. Encyclopaedia of Islam. Muslim scholarshave different views about the origin of the words in Qur?an. However orientalists havesome false claims about Islam in the Encyclopaedia of Islam which was prepared byorientalist because of different views about the origin of the words. Firstly, they havedenied authenticity revelation and then they have said that the prophet Muhammedlearned the Qur?an from other people. At the first part of our study, we tried to introduceorientalism, the Encyclopaedia of Islam which is very important for understanding ofthis theme. At the second and third part, we emphasized negative opinions of orientalistin their study (The Encyclopaedia of Islam) and we answered orientalists? claims.Our study have displayed that the majority of the orientalists have false comments andincorrect statements about Islam and it is observed that they did not change their attitudein the following words. In addition, this study shows that the world of the Islam shouldprepare an Encyclopaedia and it should answer the false comments of the Orientalists.Particularly, if we want to answer the false staments of the Orientalists, we shouldinvestigate about the our legacy very well.