Türk halk bilimi içinde Erzurum manilerinin yeri
The place of Erzurum's manis in Turkish folks
- Tez No: 186805
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAEDDİN MEHMEDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Mani, Halk Bilimi Ürünleri, Erzurum Manileri
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türk Halk Bilimi çinde Erzurum Manilerinin Yeri çalışması, üç bölümde ele alınmıştır.Çalışmanın giriş bölümünde; konu, çalışmanın amacı, kapsamı, metodu üzerindedurulmuştur. Çalışmanın amacı: Erzurum manilerini konularına göre sınıflandırmak,Erzurum Manilerinin Türk Halk Bilimi içindeki yerini göstermek, Türklerin, Erzuruminsanın sınıflandırılan konularda duygularını maniler yoluyla ifade edişini ortayakoymaktır.Çalışmanın kapsamına, Türk Halk Biliminde mani, Erzurum'un tarihi,coğrafyası, halkbilimi ürünleri, konularına göre sınıflandırılan Erzurum manileri girmektedir.Çalışmada, yüzyüze konuşma, aracı-elçi kullanma, mektuplaşma metodlarıkullanılmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde; araştırma alanın, Erzurum'un Aşkale, Hasankale,Pasinler, Köprüköy, Ilıca ilçeleri ve Sakarya-Arifiye olduğu belirtilmiş, Erzurum'untarihinden, coğrafyasından, tarihi eserlerinden bahsedilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde; kısaca Erzurum halk bilimi ürünlerinden bahsedilmiş vekonularına göre Erzurum manileri sınıflandırılmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde; Türk Halk Biliminde mani, mani söyleme geleneğiüzerinde durularak, konularına göre sınıflandırılan Erzurum Manilerini yorumlamayoluna gidilmiş, bazıları da metinler halinde verilmiştir.Erzurum manileri çalışmada yorumlama yoluna gidilerek Erzurum insanın aşka,sevgiye, dine, anneye duyulan hürmete verdiği değerler ortaya konulmuş, ayrılık, hasretkarşısındaki hisleri verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study of the place of Erzurum's Manis in Turkish Folks was evaluated into threeparts.In the introduction part of the study; the theme, the aim, the content and themethod of the study were focused on. The aim of the study: To classify theErzurum's Manis according to their themes, to point out the place of the Erzurum'sManis in Turkish Folks, to reveal how Turks and Erzurum's people show theirfeelings with classified themes by manis.In the study; mani, the history, the geography and the products of Folks ofErzurum, theclassified manis according to their themes were included. In the study, talking faceto face, using go-between, writing to each other methods were used.In the first part of the study, the areas to search were declared such as the towns ofErzurum, Aşkale, Hasankale, Pasinler, Koprüköy, Ilıca and Arifiye, one of the townsof Sakarya; and the history, the geography and the historical works of Erzurum werementioned.In the second part of the study; the products of Folks of Erzurum were brieflymentioned and Erzurum's Manis according to their themes were classified.In the third part of the study; by emphasizing telling the mani tradition and mani inTurkish Folks, the Erzurum's Manis classified according to their themes wereinterpreted and some of the manis were given without changing.By interpreting Erzurum's Manis in the study, the importance given to love, toRamadan, to motherhood by Erzurum people were revealed and also feelingsof those people about seperation, longing and marriage were tried to be given.Keywords : Mani, The Products of Folks, Erzurum's Manis