Toplumsal değişmenin aile ve yaşlılar üzerine etkisi (İstanbul'daki beş huzurevinde inceleme)
Effect of social change on family and old people (A reserach of five retirement house in Istanbul)
- Tez No: 186814
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ RIZA ABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Yapı, Toplumsal Değişme, Yaşlılık, Huzurevi, Social Construction, Social Change, Old Age, Retirement Home
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma toplumsal değişmeyle birlikte, yaşlıların konumunda meydana gelendeğişmelerin tespitinin yapılmasını hedeflemiştir. Bu noktadan hareketle, İstanbul'daki5 huzurevinde anket uygulanmıştır. Kayışdağı Darülaceze, Maltepe Huzurevi, YeşilköyHuzurevi, Hayat Huzurevi ve Bağcılar Huzurevi'nde toplam 200 yaşlıylagörüşülmüştür.Toplanan verilerin değerlendirilip yorumlanması neticesinde, toplumsal değişmeylebirlikte yaşlıların statü kaybına uğradığı tespit edilmiştir. Buradan yola çıkarak,yaşlıların huzurevinde kalmasının yaygınlaştığı ve huzurevi sayısının arttığıgörülmüştür. Artık İstanbul'da her ilçede bir veya daha fazla huzurevi bulunmaktadır.Sanayileşme ve kentleşmeyle birlikte kadınlar çalışma hayatına girmiştir. Aile yapısıgeniş aileden çekirdek aileye doğru küçülmüştür. Teknolojik gelişmeler ve özellikletıbbın gelişmesiyle, insan ömrü uzamış ve yaşlıların bakımı problem olarak incelemeyealınmıştır. Kadının iş hayatına girmesi yaşlıların ev içerisinde bakımını zorlaştırmış vehuzurevlerine olan ihtiyacı arttırmıştır. Artık huzurevleri sadece kimsesizleri vedüşkünleri değil, kendi isteğiyle gelen eğitimli bireyleri de içine alan bir kurumdur.
Özet (Çeviri)
With this study, we have aimed at finding out the position of old people through socialchange.From this point, a public survey has been applied to about two hundred of old peoplelive in five different retirement homes in İstanbul, namely Darülaceze Kayışdağı,Maltepe Retirement Home, Yeşilköy Retirement Home, Hayat Retirement Home, andBağcılar Retirement Home.This survey has pointed out that the esteem of old people in the family has been affectedin the negative way by the changing social conditions.In the light of the results of these researches it has been determined that the number ofthe retirement homes and old people who stay in these homes has been increasedrecently.Today, there is, at last, one retirement home in every district of İstanbul. Women havebeen included in business life through industrialization and urbanization. Families havebeen changed into the nucleus family from the expanded family. Developments inmedical science have provided people longevity and care of old people has beenregarded as a problem to solveBecause of that women have started to work outside the house, care of old people hasbecome more difficult and the need of the retirement homes has been increased.Anymore, retirement homes are considered as an institution in which not only old orhomeless people stay but also educated and conscious people want to live with their freewill.