Konaklama işletmelerinde stres faktörlerinin işgören devir hızına etkisi üzerine bir alan araştırması
Searching for effection of stress factor on workers function in the accomadation area
  1. Tez No: 186815
  2. Yazar: ESRA TİRİTOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GAZİ UÇKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, şgören, Otel, Stres, Employee, Hotel
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Çağımızın modern toplumlarına globalleşme ve gelişme; iş ve günlük yaşantımıza büyükoranda bir hareketlilik ve hız getirmiştir. Gelişen toplumlarda yaşayan ve çalışan insanlarınstresle karşılaşmaları kaçınılmaz olmaktadır. Bu doğrultuda globalleşme ve gelişmeortamında yer alan çevrelerin de başarıya ulaşmaları ancak örgüt elemanlarının performansıile mümkün olabilir. Başarıya ulaşmak için örgütte yer alan işgörenlerin performanslarınıfiziksel ve ruhsal problemler yaratarak engelleyen aşırı stresin ortadan kaldırılmasını zorunlukılmaktadır. Stresle baş etmenin en etkili yolu ise, örgüt elemanlarında strese sebep olandurumların fark edilip kontrol altına almasıdır.ş hayatında çalışanlar üzerinde stres yaratan birçok faktör mevcuttur. Turizm sektörününemek yoğun olma özelliği nedeniyle turizm işletmelerinde çalışan işgören sayısı oldukçafazladır. Bu nedenle turizm işletmeleri, iş hayatı koşullarından kaynaklanan stresin yoğunolarak yaşanabileceği işletmeler arasındadır. Turizm sektörüne bağlı olan işletmelerde,turistler ile sürekli yüz yüze hizmet veren işgörenlerin, müşteri memnuniyetininsağlanmasında, psikolojik durumları ve davranışları önem kazanmaktadır. Olumsuz ruhsalyapı ve davranış içindeki çalışanların da turistlerin tatmin olmasını sağlayacak hizmetisunamayacağı düşünülürse, turizm işletmelerinde çalışma koşullarından kaynaklanan stresfaktörlerinin belirlenip çözüm üretilmesinin zorunlu olduğu bir gerçektir.Turizm sektöründe ortaya çıkan iş stresinin, işgörenlerin işi bırakmaları üzerindekiyaratacağı olumsuz etkinin ortadan kaldırılması, ancak stres yaratan sebeplerin belirlenmesive bu sebeplerin nedenlerine ulaşılıp, ortadan kaldırılmasıyla mümkün olabilir. Bu nedenle,turizm sektöründe çalışma ortamının yarattığı stres faktörlerini ortaya koymak ve bufaktörlerin iş bırakma davranışı üzerindeki etkisini belirlemek bu çalışmanın amacınıoluşturmaktadır.Birinci bölümde; konaklama işletmelerinin çalışma koşulları ortaya konulmuştur.Konaklama işletmelerinde yaşanan stres kavramının, benzer kavramlarla ilişkisi veaşamaları incelenmiştir. Çevresel, bireysel ve örgütsel stres faktörleri başlıkları altında elealınmış ve stresin sonuçları bireysel ve örgütsel açıdan incelenmiştir.kinci bölümde, iş bırakma kavramı, hesaplanması ve iş bırakma devrinin işletmeleraçısından önemi ele alınmıştır. ş bırakmanın sebepleri ve önemi araştırılmış, işletmeleraçısından sonuçları ele alınarak incelenmiştir.Üçüncü bölüm ise, çalışmanın uygulama kısmını oluşturmaktadır. Uygulama kısmında, 4-5yıldızlı otellerin, önbüro, yiyecek-içecek hizmetleri ve kat hizmetleri departmanlarındaçalışan işgörenlere anket yapılmıştır. Elde edilen veriler ile, konaklama işletmelerindeçalışan işgörenlerin karşılaştıkları çalışma ortamından kaynaklanan stres faktörleriincelenerek, bu faktörlerin iş bırakma davranışları üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in our globalizing and developing world, it brings movement excitementto working and daily life. For people who live in a developing and workingenvironment, stress plays an important role. In this case, due to a developing andglobalizing environment, it depends on the employees to get succeeded. To succeedthe performance of the employees, they have to be out of stress, both physically andmentality. The best way to get out of stress is that the management should be awareof their employee?s stress and should to control it.In the working life, there are lot of factors of stress on employees. Tourism needs alot of manpower. That is why in there are working al lot of employees in Tourism.That?s why tourism has a heavy working circumstances. The employee who works inthis sector has a direct contact with tourist and this is the most important role thatplays on tourist to be satisfied. Once if the employees behave negatively to thetourists, the tourist will be unsatisfied. If the management think though this way, itwill make the working circumstances more enjoyable.Tourism knows a lot of stressful situations but the employees should not be affectedby stress. The only thing employees have to do is to find out what this stress causesand find any solution. The final goal of this study is to investigate the stress factorsof tourism, which is mentioned above, and that employees do not quit their jobs.In the first section, the working circumstances of accommodation are told in thisplace we search the source of stress and similarity. Environmental, individual andorganizational stress factors and we searched the individually and organizationalstress factors.The second section, to quit the job and the calculation of to quit the job and by thetime to quit the job has been search. The reasons of quitting a job and the importanceof this topic have been searched.The third section, the working progress has been done in the progress 4 or 5 starshotels in front office, food and drink department and housekeeping department?semployees have take poll and at the end the employees working circumstances hasbeen searched and why the quit their jobs.