Küresel tüketim kültürü ve Türkiye
Global consumer culture and Turkey
  1. Tez No: 187019
  2. Yazar: ÖZGE MUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GENCAY ŞAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Political Science, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, küresel tüketim kültürü, tüketici yurttaşlık, ekonomik küreselleşme, kültürel küreselleşme, fordizm, post-fordizm, homojenleştirmeteorisi, meleşleştirme teorisi, kutuplaşma teorisi, medya, ben odaklı kuşak, globalization, global consumer culture, consumer citizenship, economicglobalization, cultural globalization, fordism, post-fordism, homogenization theory, hybridization theory, polarization theory, media, me generation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Küreselleşme kavram olarak bugüne kadar farklı yaklaşımlar içinde ele alınan ve genişaçılımları olan bir kavramdır. Bu tez, ekonomik ve kültürel küreselleşmekavramsallaştırmaları altında küresel tüketim kültürünün ne olduğuna dair özetleyici bir bilgiverme amacını taşımaktadır. Bu amaca ulaşmak için küreselleşme çeşitleri vekavramsallaştırmaları ele alınırken, dünya üzerinde kültürel etkileri açısından iki ekonomikdalga üzerinde durulmuştur. Çalışma, küresel tüketim kültürünün ekonomik temelleriniaçıklamayı amaçlarken yeni hayat tarzlarını da ele alır. Yeni hayat tarzlarını açıklarken birönceki dönemin kavramsallaştırmalarını kullanır. Çalışmada, küresel tüketim kültürünükavramsallaştırılırken, konuya eleştirel bir çerçeveden yaklaşan teorisyenlerin görüşleri verilibir toplumda tüketime dayanan bir kültürel anlayışın önemi ve etkileri temelinde ele alınır.Tezde Türkiye'deki tüketim kültüründe yaşanan değişimler ekonomik ve kültürel açıdan elealınmakta; toplumsal değişimler de bu bağlamda incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization is an actual concept with different approaches and diverseconceptualizations. Under this knowledge, this thesis aims to provide a brief outline ofglobal consumer culture under the context of economic globalization as well as culturalglobalization. In order to reach its purpose, the types and the concepts of globalization will bedefined and the two economic waves with its cultural effects will be discussed. This worktends to provide a fruitful knowledge about the economic origins of global consumer culturewhich defines a variety of `new? life style. For this, it refers the other conceptualizations (likefordist life style) before the concept of globalization. While conceptualizing consumer culture,it goes beyond to the critical theorists who had defined the significance of this kind ofmaterial culture in a given society. More importantly, it seeks to conceptualize the change inglobal consumer culture in Turkey while having the belief that an economic change in a givensociety will shape the culture and the politics in accordance.