European company statute
Avrupa şirketi Statüsü
  1. Tez No: 187088
  2. Yazar: MURAT EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANJU OKTAY YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa irketi, Avrupa irketi Tüzü ü, Societas Europea, Avrupairketi Statüsü, Tescil Yerinin De i tirilmesi, The European Company, The European Company Regulation, The SocietasEuropea, The European Company Statute, Transfer of Registered Office
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez 30 yıllık zorlu ve gecikmeler ile dolu bir çalı manın ürünü olarak Avrupairketi(SE) Tüzü ünün irketler hukuku perspektifinden incelemektedir. Tüzük 8 Ekim2004 itibari ile yürürlü e girmi Avrupa Birli i'nin akademik, i ve politika sahnesindei leyen bir kurum olarak kullanıma ve tartı maya açılmı tır. 1960 -1970'lerdetasarlandı ının aksine bütün üye ülke hukuklarından ba ımsız faaliyet göstererekirketler hukukunun bütün perspektiflerini düzenleyen supranasyonal bir irket türüolaca ı halde, 30 yıllık tartı ma ve evrim sürecinde bu özelliklerini kayıp edip ulusalhukuklara yaptı ı atıflar sayesinde i levsellik kazanan bir çerçeve yapıdan öteyegeçemeyen supranasyonal bir irket türü olarak kar ımıza çıkmaktadır. Karma ıkkurulu ve tescil yerinin de i tirilme usulleri, ulusal hukuklara azınlık hakları,idarecilerin görev ve sorumlulu u ve tasfiye hükümleri gibi irketler hukukunun çokönemli alanlarında karma ık atıf sistemi tercih edilmesi Tüzü ün zayıf noktalarıolarak kar ımıza çıkmaktadır. Ayrıca, vergi, fikri ve sınai mülkiyet, i ve emeklilikhukuku gibi alanların hiç düzenlenmemi olması bu irket türünün geni ölçüdegloballe en dünyada Avrupa Birli i'nin rakipleri kar ısında etkin bir unsur olarakkullanılması mümkün görülmemektedir. Ancak 30 yıllık çok karma ık ve üyedevletlerin geleneksel ticaret/ irketler hukuku prensiplerini tartı maya açan ve enazından bir ölçüde uzla manın sa lanmasına vesile olan bu ulus üstü yapının, gelecektebu konu ile ilgili yapılacak olan di er yasama faaliyetlerinin önünü açaca ı kabuledilebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the European Company, which is by-product of 30 years of historyas a result of difficulties and full of delays. The European Company Regulation hascome into force on October 8, 2004, and the European Union has been opened todiscussions as an legal personality in academic, business and political fields. In contraryto be devised between 1960-1970 to operate as a some sort of supranational companyregulating all perspectives of company laws, which is independent from Member States?law and operate all over the Europe. It is from now just a sort of supranational companyand legal framework that has lost its specialties and because of discussions andevolution period over draft statues. Due to complex procedures, the formation andtransfer of registration place, renvoi technique, lack of unique rules about minorityrights, responsible and duties of directors, winding up and hard rules about involvementof employees are very important in terms of company law and refers weak points ofRegulation. In addition, taxation, intellectual property rights, and labour/pension lawhave not been arranged. It seems impossible that this sort of company could be used asan effective tool against the competitors of the European Union in today?s globalizingworld. However, it should be accepted that this supranational structure, which has 30years of complex history and caused the Member States? traditional business/companylaw to be opened, should pave the way for supranational legislative activities to be doneregarding the field in the future.