Plotinus'ta bazı din felsefesi problemleri
Problems of religional philosophef at plotinus
  1. Tez No: 187408
  2. Yazar: ŞERİFE HANIM ALTUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEVLÜT ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Plotinus, God, Cosmos
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETPLOTİNUS'TA BAZI DİN FELSEFESİ PROBLEMLERİSüleyman Demirel Üniversitesi, Felsefe ve Din Bilimleri BölümüYüksek Lisans Tezi, 51 sayfa, Ağustos 2006Danışman: Doç.Dr. Mevlüt ALBAYRAKPlotinus, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde yaşamış, Eski Yunan geleneğini kendindenönceki büyük Yunan düşünürlerinden miras almıştır. Çok sade ve dolu dolu geçirdiği ömrünyanı sıra arkasında bıraktığı öğrencisi Porprius'un, kaleme aldığı ders notları olan Enneadlarıile tanınmaktadır. Son dönemlere gelinceye kadar eseri Aristoteles'in sanılarak okunmuş,fikirleri Aristoteles'in fikirleri ile tercüme edilmiştir.Son dönem çalışmalarında filozofunfikirleri ortaya çıkmıştır.Bu tez çalışmasında; İslam düşünce dünyasını felsefe sistemi ile etkileyen, İslamdünyasındanda Ortaçağ hırıstiyan düşüncesine damgasını vuran Plotinus'un hayatı ve eserihakkında genel bir bilgi sunulmuştur. Daha sonra onun Din Felsefesine dair görüşlerinden birkaçı verilmiştir. Filozofun Tanrı, varlık, Tanrı-Alem ilişkisi ve sudur teorisi gibi temelkonularda da ileri sürdüğü hipotezler ve akıl yürütmeleri açıklanmıştır. Plotinus, bir filozofolarak ve düşünce sistemi olarak araştırıcılarına geniş bir alandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPROBLEMS OF RELIGIONAL PHİLOSOPHEF AT PLOTİNUSŞerife Hanım ALTUNERSüleyman Demirel University , Department of Philosophy and TeologyMaster Thesis , 51 pages, August 2006Supervising Professor: Doç. Dr. Mevlüt ALBAYRAKPlotinus, who lived at the begining of the Christionity, received the interitance of theold Greek traditions from the Great Greek Philosophers.Who lived much before him. He is konwn by the hotes (Eneddals) of Porprius, whois a student of him, Besides; his life was passed satisfactorily and plainly.Up to current time his works were read as productions of Aristotle and his thoughtsare inter preted with the light of the thoughts of Aristotle. But just now, his own thoughts arebrought up to surface.İn this dissertation; A General Information about his philosophic effects on Islam andMiddle Age-Christian thoughts are submitted.Secondly, some of his opinions about phibsophy of Religion ara also given attentionThe hypothesis on the topics just like, God, existence, God-Cosmos relation and the theory ofemanation are explained thoroughly in this resecarch paper.Plotinus, is a wide are a for researchers as a philosopher and as a system of thought.