Afganistan'da Yükseköğretimde din eğitimi
Religious education In Afghanistan's higher educational system
- Tez No: 187407
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RAMAZAN BUYRUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Eğitim, Din, Din Eğitimi, Yükseköğretim, Yükseköğretimde Din Eğitimi, Afghanistan, Education, Religion, Religious Education, Higher, Religious Education in Higher Education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
viiiÖZETAFGANİSTAN'DA YÜKSEKÖĞRETİMDE DİN EĞİTİMİJAWAD SİDDİQİSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler EnstitüsüFelsefe ve Din Bilimleri Anabilim DalıYüksek Lisans Tezi 97 Sayfa, Temmuz 2006Danışman : Doç Dr. Ramazan BUYRUKÇUBu tezin amacı, Afganistan eğitim sisteminde din eğitiminin yeri, önemi veetkinliği çerçevesinde, yükseköğretim kademesindeki din eğitimini kurum, süreç,etkinlik ve ürün itibarıyla incelemek ve değerlendirmektir. Çalışmanın temel çıkışnoktası ise; ülkenin siyasi, sosyal ve kültürel yapısını tarih boyunca önemli ölçüdeetkilemiş olan dinin eğitim-öğretiminin niceliği ve niteliğini yükseköğretimkademesi çerçevesinde araştırmaktır.Afganistan eğitim sistemi dini niteliğe sahiptir. Maarifin öncelikli amacıdindar vatandaş yetiştirmektir. Afganistan'da din eğitim-öğretimi yaygın ve örgünşeklinde yapılmaktadır.Yükseköğretimde sadece dini eğitim-öğretim faaliyeti yapan Şeriat fakülteleribulunmaktadır. Hukuk fakültelerinde ise alan dersleri yanı sıra İslam hukuku dersleride programda yer almaktadır. Ayrıca Şeriat Fakültelerinin haricinde diğeryükseköğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersi (Sakafat) şeklinde dinieğitim-öğretim yapılmaktadır.Şeriat Fakültesinde ?Fıkıh ve Kanun? ile ?İslam Öğretimi? öğretimprogramları uygulanmaktadır. Şeriat Fakültesinde dini bilimler ağırlıklı bir eğitim-öğretim gerçekleştirilmektedir.Afganistan'da Din (İslam Dini) ülkenin siyasi, sosyal ve kültürel yapısınıönemli ölçüde etkilemiştir ve etkilemektedir. Bu sosyolojik realiteden hareketleülkenin siyasi sosyal ve kültürel yapısı ve şartları çerçevesinde eğitim faaliyetleriningelişmesi, özellikle de din eğitimi-öğretiminin teorik temellerinin yenidenoluşturulması ve programların geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ixABSTRACTRELİGİOUS EDUCATİON İN AFGHANİSTAN?S HİGHEREDUCATİONAL SYSTEMJAWAD SIDDIQIThe University of Suleyman Demirel, The Institute of Social Sciences, Departmentof Philosophy and Religious SciencesMaster Thesis 97 Pages, July 2006Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ramazan BUYRUKÇUThe aim of this thesis is to study and analyze the place, importance andfunction of religious education in Afghanistan?s higher educational system. Thestarting point of our study is the quality of religious education, which had deeplyinfluenced the social, political and cultural structure of the country, in the highereducational level.Religious quality is on of the most important dimensions of Afghaneducational system. Primary aim of the education is to produce religious citizens.Religious education is realized through formal and informal institutions inAfghanistan.Faculty of Sharia is the only faculty, which merely gives religious education,in the university system. İslamic law al is also a part of curriculum of the law faculty.Other faculties teach religious, cultur and ethical knowledge (Sakafat) as well.There are two programs, namely ?Fıqh and law? and ?Islamic Education?inthe faculty of Shari?a. The curriculum of faculty of Shari?a has been dominated byreligious sciences.Islam has deeply rooted in the political, social and cultural structure ofAfghanistan. This sociological reality requires the deyelopment of educationalactivities in the light of these specific conditions.