Platon ve İbni Sina'da Tanrı evren ilişkisi
The God-cosmos relations according to İbni Sina and platon
- Tez No: 187409
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEVLÜT ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Platon, İbni Sina, Tanrı, Cosmos, Existence, Platon, İbni Sina, God, Cosmos, Existence
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETPLATON VE İBNİ SİNA'DA TANRI-EVREN İLİŞKİSİSüleyman Demirel Üniversitesi, Felsefe ve Din Bilimleri BölümüYüksek Lisans Tezi, 72 sayfa, Ağustos 2006Danışman: Doç. Dr. Mevlüt ALBAYRAKBu tezin amacı Platon ve İbni Sina'nın Tanrı-Evren ilişkisi ile ilgili görüşlerininbenzer ve farklı yönlerini ortaya koymaktır.Bu çalışmanın bulguları aşağıdaki gibidir,Her iki filozofta Tanrı'nın varlığını ve evrene etkilerini kabul etmektedir.Lâkin aradafarklar vardır. Platon'un inandığı Demiorgues mutlak bir Tanrı değildir. Bir nevi idelere bakıpevrene şekil veren mimardır. İslam inancını benimseyen İbni Sina ise mutlak Tanrı inancınasahiptir.Evrene etkileri açısından Platon'un Tanrı'sı hazır bulduğu madde'ye şekil vermeksuretiyle dünyayı oluşturur.İbni Sina'ya göre varlık Tanrı'dan sudur yolu ile taşar. Sudur mekanizmasınınneticesinde evren meydana gelir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE GOD- COSMOS RELATIONS ACCORDİNG TO İBNİ SİNA AND PLATONTalha KAYASüleyman Demirel University , Department of Philosophy and TeologyMaster Thesis , 72 pages, August 2006Supervising Professor: Doç. Dr. Mevlüt ALBAYRAKThe aim of this thesis is to put down the similar and different opinions of the twophilosophers about the relation betwen the God and Cosmos.The result of this work may be stated like below;Both of the philosophers accepts the existence of God and his effects on Cosmos.However, there are some diffirences betwen the their statements related with God.The Demiorgues that Platon believes in it is not an absolufe God. But he is some kindof architect whe desings the world according to some ideas.However, İbni Sina, who believes İslam, has the belief of an absolute God.From the perspective of Platon, the effect of the God to the Cosmos is to share thematerial which is existing already in the world and forming the world by doing this.According to İbni Sina, the all existence in the universe is pouring down from Godby via of emanation.The cosmos is formed after the proces of emanation.