Why did india not sign the nuclear nonproliferation treaty an analysis from realist and critical constructivist perspectives
Hindistan neden nükleer silahların yayılmama anlaşmasını imzalamadı realizm ve eleştirel yapısalcılık açısından bir inceleme
  1. Tez No: 187527
  2. Yazar: DİDEM AKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası lişkiler, Nükleer Silahların Yayılmama Anlaşması (NSYA), Hindistan, Nükleer Silahlar, Savunmacı Realizm, Çatışmacı Realizm, Neoklasik Realizm, Eleştirel Yapısalcılık, International Relations, the Nuclear Nonproliferation Treaty (NPT), India, NuclearWeapons, Offensive Realism, Defensive Realism, Neoclassical Realism, CriticalConstructivism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışması Hindistan'ın Nükleer Silahların Yayılmama Anlaşması'nakatılmamasının nedenlerini incelemektedir. Realizm ve eleştirel yapısalcılık, Hindistan'ınkararına neden olan sabit etmenleri incelemek için seçilen iki teoridir. Öncelikle, NükleerSilahların Yayılmama Anlaşması (NSYA) incelenmiştir. kinci olarak, savunmacı, çatışmacıve neoklasik realizmin önermeleri ve bunların Hindistan kararını açıklama şekillerine dikkatçekildi ve bu açıklamalar karşılaştırıldı. Üçüncü olarak, çoğunlukla Jutta Weldes'ingörüşlerine dayanarak, Hindistan'ın kararının eleştirel yapısalcı incelemesi yapılmıştır. Sonolarak, realizmin bu üç dalının ve eleştirel yapısalcılığın Hindistan kararını açıklama biçimlerikarşılaştırılmıştır. Realizmin dalları Hindistan'ın NSYA'ya katılmama kararındakidevamlılığı çoğunlukla maddi öğelerle açıklarken, eleştirel yapısalcılar perde arkasındakisosyal, kültürel ve tarihi yapılanmaları göstermekte ve betimsel pratiklerde rol oynayan içseldinamikleri işaret etmeye çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the reasons why did India not become a party to the NuclearNonproliferation Treaty. Realism and critical constructivism are chosen as the two theories toexamine the constant factors leading to the Indian decision. First, Nuclear NonproliferationTreaty (NPT) is analyzed. Second, premises of offensive and defensive and neoclassicalrealism and their explanations of the Indian decision are highlighted and compared. Third,critical constructivist examination of the Indian decision is conducted mostly based on JuttaWeldes? arguments. Last, the explanations of three variants of realism and criticalconstructivism on India?s decision are compared. It is concluded that realist variants explainthe continuity of Indian decision as not joining the NPT mostly because of material elements,however, critical constructivists also show social, cultural and historical constructions behindthe scene as important factors and try to point out to the internal dynamics that play a role inthe representational practices.