Representations as a foreign policy analysis tool in Soviet-Turkish relations (1920-1946): A critical constructivist approach
1920-1946 yılları arasındaki Türk-Sovyet ilişkilerinin incelenmesinde dış politika analiz aracı olarak temsiller: Eleştirel inşacı bir yaklaşım
- Tez No: 187528
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel nşacı kuram, Temsiller, Kimlik, Tehdit, Türk-Sovyetilişkileri, Boğazlar, Critical Constructivism, Representations, Identity, Threat, Soviet-Turkish Relations, Turkish Straits
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, Türk Dış Politikası'nın 2. Cihan Harbi öncesinde ve sonrasında SovyetlerBirliği'ne yaklaşımını eleştirel inşacı bir bakış acısından incelemektedir. Türk DışPolitikası'nın karar mercilerinin Sovyetler Birliği'nin benzer taleplerine verdiği köklübiçimdeki değişik tepkilerin, Türk Dış Politikası söylemindeki Sovyetler Birliğitemsilinin (yeniden) inşası sayesinde mümkün kılındığı savunulmaktadır. Buna ek olarak,2. Cihan Harbi öncesindeki Sovyet `taleplerinin' Türk Dış Politikası söylemindekiSovyetler Birliği'nin `samimi dost' kimliğinde herhangi bir değişikliğe neden olmazken,2. Cihan Harbi sonrasıdaki benzer `taleplerin' Sovyet kimliğinin tamamiyle değişip`düşman' olarak inşa edilmesine yol açtığı belirtilmektedir. `Samimi dost' kimliği,`taleplere' rağmen Sovyetler Birliği ile dostane ilişkilerin korunmasını mümkün kılarken,2. Cihan Harbi sonrasında (yeniden) inşa edilen `düşman' kimliği, Türk Dış Politikası'nınSovyetlere karşı Amerika Birleşik Devletleri lehine yön almasını mümkün kılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides an account of Turkish Foreign Policy towards the SovietUnion in the inter-war and post-war eras from a critical constructivist point of view. It isargued that the radically different responses given by Turkish Foreign Policy makers tothe contextually similar demands of the Soviet Union was allowed by the (re)constructionof the representation of the Soviet Union in Turkish Foreign Policy discourse. It is furtherindicated that the Soviet `demands? throughout the inter-war years did not alter the`sincere friend? identity of the Soviet Union, while similar `demands? in the post-war eraentirely changed the identity of the Soviet Union to an `enemy?. Whereas the `sincerefriend? identity allowed for maintaining good relations with the Soviet Union, the`enemy? identity allowed the move towards the United States as opposed to the SovietUnion.