Determination of periodically collapsing rational bubbles
Periyodik olarak çöken rasyonel balonların belirlenmesi
  1. Tez No: 187533
  2. Yazar: SAVAŞ KUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Rational Bubbles, Stochastic Unit Root Models, Rasyonel Balonlar, Rastlantısal Birim Kök Modeller
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Since Evans' criticism of conventional unit root and cointegration tests in case ofperiodically collapsing rational bubbles, a number of new approaches have beensuggested. In this paper, we propose a new testing strategy to overcome thedetection problem of periodically collapsing rational bubbles. Our method is basedon Threshold Autoregressive Stochastic Unit Root Models. Monte Carlo simulationsshow that the proposed testing strategy is successful at the detection of bubblesintroduced in Evans (1991). Besides having detection power, we are able to estimatethreshold level and probability of collapse of bubbles. The empirical findings for USstock price in the 1871-2004 period are in favor of existence of bubbles.
Özet (Çeviri)
Evans?ın, periyodik olarak çöken rasyonel balonlar söz konusu olduğundageleneksel birim kök ve eşgüdümlü birim kök testlerine getirdiği eleştiriden sonrayeni bir çok yaklaşım öne sürülmüştür. Bu çalışmada, periyodik olarak çökenrasyonel balonların belirlenebilmesi sorununun üstesinden gelmek için yeni birmetod önerilmektedir. Metodumuz Eşik Ardışık Bağımlı Rastlantısal Birim KökModelleri?ne dayanmaktadır. Monte Carlo simülasyonları önerilen testin Evans(1991) çalışmasında sunulan tipten balonların belirlenebilmesi konusunda başarılıolduğunu göstermektedir. Balonların belirlenebilmesi konusunda etkili olmamızınyanında, eşik düzeyini ve balonların çökme olasılıklarını tahmin edebilmekteyiz.1871-2004 yılları arasında ABD hisse senedi fiyatları için elde edilen ampirikbulgular balonların varlığını destekleyici yöndedir.